Srbija provodi legalizaciju oružja

BiH, oružjeMinistarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije  u naredna tri mjeseca provodi zakonsku legalizaciju oružja.

Vlasnici oružja u pomenutom roku mogu da predaju sve vrste oružja i municije najbližoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj stanici bez dokazivanja porijekla oružja i municije i neće odgovarati za neovlašteno nabavljanje i držanje oružja.

Iz MUP-a Srbije ističu da tokom zakonske legalizacije, fizička i pravna lica mogu registrovati oružje za ličnu sigurnost  (pištolji i revolveri), lovačko oružje (lovačke puške i karabini) i sportsko oružje (malokalibarski pištolji i revolveri, malokalibarske puške i vazdušno oružje) za koje ne posjeduju odobrenje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Novi zakon

Legalizacija oružja provodi se nakon što je Narodna skupština Srbije usvojila novi Zakon o oružju i municiji.

Procjene govore da je u Srbiji od 200 do 900.000 komada oružja u ilegalnom posjedu.

Za Zakon o oružju i municiji  je 20. februara glasala većina narodnih poslanika, njih 155, koliko ih je i bilo u sali.

Po riječima predlagača, novi Zakon omogućit će efikasniju kontrolu posjedovanja i prometa oružja, čime će se spriječiti zloupotrebe i poboljšati sigurnost građana.

Posted by on 2015-03-04. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login