Srednjoškolci protestovali ispred zgrade Parlamenta BiH

srednjoškolci, protestiNakon poteškoća tokom prošlogodišnje organizacije protesta “Ostani u sjeni ili se pokreni! – Za naše bolje sutra!”, neformalna grupa učenika nekoliko srednjih škola iz Sarajeva danas je ponovo organizovala protest ispred zgrade Parlamentarne Skupštine BiH u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Okupljeni srednjoškolci ispred zgrade PS BiH postavili su sat, čije kazaljke su postavljene na 12:05 što simbolizira, kako su katali, da je davno prošlo vrijeme da se nešto učini po pitanju reforme obrazovanja..

Tridesetak učenika je nosilo transparente: “Želimo kvalitetno obrazovanje”, “Vrijeme je za mlade”, “Nismo mi lutke”, i uzvikivali slogan: “Hoćemo promjenu”.

Učenik Druge gimnazije u Sarajevu Denis Challenger kazao je da je inicijativa za proteste pokrenuta od učenika Druge gimnazije u Sarajevu ali da su im se pridtužile i ostale srednje škole u Kantonu Sarajevo (KS).

“Cilj današnjeg protesta je da pokažemo ljudima koji sjede u foteljama da se nešto mora mijenjati po pitanju obrazovanja. Okidač zbog kojeg smo mi danas ovdje jeste program Erasmus plus i njegovo neusvajanje”, pojasnio je.

Prema njegovim riječima, pošto su oni budući studenti, učenici traže da se tržište rada uveže sa fakultetima i da se na taj način omogući posao budućim studentima.

“Pored protesta imamo i jednu vrstu performansa gdje ćemo donijeti jedan sat koji će pokazivati 12:05. Time želimo da pokažemo da je davno prošlo vrijeme kada se nešto trebalo učiniti po ovom pitanju”, pojasnio je Challenger.

On je naveo i to da će učenici dijeliti i kafu jer se često govori o tome da mladi samo “ispijaju kafe po kafićima”, međutim, oni su donijeli kafu koju će piti ispred zgrade PSBiH.

Challenger je izrazio nadu da će se neko iz Parlamenta udostojiti pa izađi pred učenike i reći u čemu je problem.

Erasmus plus predstavlja novi program Evropske komisije za obrazovanje, usavršavanje, mlade i sport. Za te aktivnosti predviđen je budžet od 19 miliona eura. Program, koji će trajati sedam narednih godina, bi trebao finasirati učenje i usavršavanje kroz mobilnost, saradnju i reforme obrazovne politike.

Posted by on 2014-01-22. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login