Srušeni mostovi Konjević-Polja

Konjević-Polje, poplaveNa mjestu gdje je nekada bio most preko rijeke Kravice u mjesnoj zajednici Konjević-Polje (Bratunac) samo krateri u asfaltu i hrpe betona u vodi svjedoče o njegovom postojanju.

Prije nekoliko dana odnijela ga je vodena bujica i tako prekinula putnu komunikaciju prema nekoliko sela u ovoj mjesnoj zajednici.

Šahina Mehmedovića zatekli smo u njivi odmah pored mosta sa krampom i lopatom. Krenuo je, kaže, da izbaci kamen koji je voda nanijela u njivu. A kamena je na tone. Bez mašina neće moći, ali mora barem pokušati.

Snašli se

– Evo treći put moram presijati kukuruz u ovom polju ove godine. Ali ne znam kako kad je ovoliko kamena, kaže Šahin. Priča nam kako su kuće na lijevoj obali Kravice nekoliko dana bile odsječene od svijeta. Nije se moglo preći na glavnu cestu Konjević-Polje – Bratunac. No, kad se voda povukla, mještani su iskoristili ono što je ostavila iza sebe. Naime, 20-ak metara niže od mjesta gdje je bio most bujica je iščupala drvo koje je palo preko rijeke. Samo su ga raskresali, napravili rukohvat i sada ga koriste kao pješački most.

Kilometar niže prema Konjević-Polju nastradao je još jedan most. Ovaj rijeka nije iščupala, nego samo pomjerila iz ležišta, pa je nesiguran za prelazak. Nakon poplave, koja je u blizini mosta odnijela i dio regionalne ceste Zvornik – Bratunac, mještani su nasipanjem kamena pokušali stabilizirati most.

– U mjesnoj zajednici Konjević-Polje rijeke Kravica i Jadar srušile su sedam mostova, od čega su dva viseća mosta za pješake, dok su dva mosta izbačena iz ležišta, ali nisu potpuno uništena. Osim toga, bilo je poplavljeno 36 kuća, 10 plastenika, osam garaža, 10 pomoćnih objekata, tri velike farme i osam manjih, te jedan ribnjak, priča nam predsjednik MZ-a Konjević-Polje Kasim Mehmedović.

Dodaje kako je kompanija Grakop iz Sarajeva poslala mašine da rade na čišćenju, dolaze i volonteri da pomognu. Ali Opština Bratunac se i nije baš potrudila, dodaje on, poslala je jednu mašinu koja je stalno u kvaru, više ne radi nego što radi, pa od nje mala korist.

U susjednoj mjesnoj zajednici Novoj Kasabi su opet zadovoljni svojom opštinom Milići. Imam džamije u Novoj Kasabi Sulejman ef. Sulejmanović, kojeg smo sreli u Konjević-Polju, kazao nam je da Nova Kasaba nije imala mnogo problema sa poplavama i klizištima, ali i ono što je bilo uništeno, brzo je popravljeno zahvaljujući pomoći kompanije Boksit iz Milića.

Posjetili smo i Osmana Bećirovića, jednog od dva uzgojivača ribe u opštini Bratunac. Njegov ribnjak poplava nije uništila do kraja, dok je drugi u selu Fakovići potpuno uništen.

Osman nam je ispričao kako je danima spašavao ribe od vode, bujice koja je nosila sve pred sobom. U jednom trenutku, kaže, ribe su ostale bez vode pošto je bujica koja je nailazila bila puna mulja, od čega ribe uginu, a sve okolo je bilo poplavljeno. Morao je zatvoriti sve brane koje propuštaju vodu u ribnjak i kopati kanale okolo da spriječi poplavu. Kad se voda počela povlačiti, danima je morao pumpama ubacivati čistu vodu iz rijeke u ribnjak. Kaže da se sam borio sa vodom da spasi ribu, ali nije mu to bio jedini problem. Priča nam da se klizište obrušilo na štalu i jedva su spasili šestoro goveda.

Što se tiče ribe, od 10.000 komada kalifornijske pastrmke, ostalo je samo 5.000, a pitanje je koliko su i one zdrave. Opština ne pruža pomoć, a nema kome ni da se obrati da pregleda ribu da utvrdi da li je zdrava. Ljut je na lokalnu zajednicu.

– U Kravici obični bazen za vodu, u kojem nema ni jedne ribe, prikazuju kao ribnjak, i oni dobiju novčanu podršku za proizvodnju, a ja ne dobijem, kaže Osman i dodaje: “Kad si mali, država te davi. Pošalju mi inspekcije kao da proizvodim tonu ribe, a zauzvrat ništa ne daju”.

Ljudima u ovom povratničkom naselju ne treba pomoć u hrani i odjeći, imaju oni svega, kažu. Sami zarađuju svoj hljeb teškim radom. No, ako neko želi pomoći, trebaju im mašine da raščiste imanja kako bi mogli ponovo zasijati, dobro bi im došla i sjemena, jer većina njih je pozajmila novac za proljetnu sjetvu. Sad više niti imaju usjeva ni prihoda od usjeva kako bi vratili novac. Potrebne su im i motorne pile pošto je mnogo drveća oboreno u klizištima.

Teška tišina

Na putu za susjedno selo Cerska (opština Milići) voda i klizišta odnijeli su dijelove puta i mostove. Mještani nisu dugo čekali, odmah su se dali na popravljanje uništene infrastrukture i tu je ovih dana prava radna akcija. Više od 20 mještana sa nekoliko građevinskih mašina radi na saniranju puta i mostova.

Tragovi klizišta u ovom selu vidljivi su na svakom koraku, zemlja je s brda sklizila do pojedinih kuća, njive raspukle, kao nožem razrezane, putevi popucali… U zaseoku Čelebići samo još munara stoji uspravno kao svjedok ljudskog prisustva. Kako smo već pisali, pola brda otkinulo se i sručilo na džamiju i kuću, zatrpalo ih.

Danas samo još zvuk vjetra u granama drveća prekida tišinu koja se nakon zemlje sručila na ovaj zaselak. Tišina teška kao zemlja, kao povratnički život.

Posted by on 2014-05-27. Filed under Bratunac, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login