Šta je ostalo od Arapskog proljeća?

Arapsko proljećeProšlo je više od tri godine otkad se ulični prodavač voća u Tunisu zapalio i tako pokrenuo talas demonstracija protiv vlade koje će se proširiti na čitav Bliski istok, piše The Washington Post.

No, dok je drugih nekoliko zemalja zbacilo svoje doktatore, Tunis je jedina nacija koja je izgradila demokratiju koja je još uvijek postojana. Tranzicija ove zemlje ima svojih problema, uključujući terorističke napade i porast tenzija između islamista i sekularista. Međutim, tek održani parlamentarni izbori se smatraju slobodnim i poštenim.

Evo šta je Arapsko proljeće donijelo drugim zemljama.

Libija
Libijci su slavili kada je opozicja uz podršku zapada srušila Moammara Gaddafija. Ali, u zemlji sada vlada anarhija, a zaraćene milicije kontroliraju gradove.

Egipat
Muslimansko bratstvo je došlo na vlast na izborima, nakon svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka. No, Bratstvo je svrgnuto državnim udarom 2013. a zemlju sada vodi bivši vojni funkcioner, Abdel Fatah al-Sissi.

Sirija
Prodemokratski prootesti doveli su do građanskog rata. Predsjednik Bashar al-Assad održao se na vlasti, a opozicijom sve više dominiraju radikalni islamisti.

Bahrein
Anti-vladin ustanak kojeg je vodila šiitska većina, slomljena je regionalnim snagama sigurnosti podržavajući sunitsku monarhiju u zemlji. Šiiti i dalje protestuju tražeći veća politička prava.

Jemen
Predsjednik Ali Abdullah Saleh je prognan 2012. godine nakon protesta, ali politička tranzicija nailazila je na prepreke. U posljednje vrijeme zemlja je rastrgana borbom između Houthi pobunjenika koje podržava Iran i militanata povezanih sa Al-Qaedom.

 

Posted by on 2014-11-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login