Stanovnici Lukomira spremni za povratak u niža područja

Lukomir, Bjelašnica

Lukomir, Bjelašnica

Stanovnici planinskog sela Lukomir, koje se nalazi na gotovo 1.500 metara nadmorske visine na obroncima Bjelašnice, spremni su to mjesto napustiti i do proljeća boraviti u nižim predjelima.

Zbog velikih nanosa snijega petnaestak porodica svake godine siđe u mjesta u okruženju Sarajeva. Tvrde da je nekada selo živjelo tokom čitave godine, ali unazad nekoliko godina to nije moguće, zbog prirode koja je ”strožija”, ali i zbog stanovništva koje je večinom starije životne dobi.

Sarajevski planinari, u organizaciji Udruženja Avantur, proteklog vikenda posjetili su to selo. Vodič grupe Muamer Drugovac za Agenciju Fena je kazao da su neki mještani već spremni za povratak u mjesta oko Sarajeva i Sarajevo.

Ipak, navodi, jedan dio mještana ostat će duže u selu zbog stoke. Prate vremensku prognozu, ali radi sigurnosti određeni broj grla već prebacuju u zimske torove.

Selo je, kako navode planinari, za vikend bilo okruženo maglom, mirno i tiho, a jedini gosti su bili oni, za razliku od ljetnih mjeseci kada se na proplancima može sresti veliki broj ljudi.

– Ljubazni domaćini su nas ugostili, kao i uvijek, nadamo se da ćemo se družiti s prvim otapanjem snijega – rekao je Drugovac.

Posted by on 2014-10-28. Filed under Sarajevo, Trnovo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login