Stanovnike starog dijela Maglaja mjesec dana niko nije posjetio

poplave, čišćenje,  MaglajDio starog dijela Maglaja uz rijeku Bosnu u kojem je veliki broj prizemnih kuća nabujala rijeka Bosna poplavila 14. maja, a danas gotovo mjesec dana od povlačenja vode, stanovnici ovog dijela Maglaja ispričali su ekipi Agencije FENA koja ih je posjetila da ih još niko od općinskih vlasti nije posjetio.

U svom očaju zbog vlažnih zidova koji se teško suše apelirali su da im se dostave sušilice za prostorije kako bi mogli početi popravke u kući, krečenja i, kako kažu, skupljanja ostataka života.

Jedna od kuća u ovom naselju je i kuća frizerke Jasmine Arifagić (59), demobilizirana žena borac koja je četiri godine učestvovala u ratu, a ovo joj je treći put da se kući.

Ekipa Agencije FENA ušla je u njenu kuću i prizor je zaista otužan. Prizemlje njene kuće u kojem je dnevni boravak i kuhinja još uvijek je onesposobljen jer je voda poplavila cijeli prvi sprat i vlaga je svuda. Namještaj i kućanski aparati su uništeni i bačeni.

Danima je kaže s porodicom čistila kuću i oko kuće baštu i voćnjak koji su također uništeni, ali dalje više ne može jer je preostalo da se sve dobro osuši kako bi se bilo šta moglo nastaviti raditi.

Zadužujemo se da kupimo sve iznova ne očekujemo mnogo, ali niko u ovaj sokak ne zalazi – tvrdi Arifagić i kaže da je mnogo kuća osim njene ovdje uništeno.

Trenutno s dva sina, mužem i komšinicom živi na drugom spratu u jednoj sobi, a uz to nije klonula duhom te poručuje da će se i od ovoga oporaviti jer na pragu šezdesete godine nema gdje sada ići.

Nabujala rijeka Bosna 14. maja poplavila je Maglaj. Poplavljeno je 1.482 kuće, 273 stana, a iseljene su 5.343 osobe. U klizištima je uništena 91 kuća. Oštećena su 1.872 stambena objekta te 296 privrednih objekata.

Posted by on 2014-06-15. Filed under Maglaj, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login