Strasbourg: Izglasana nova Evropska komisija

Strasbourg

Strasbourg

Evropski poslanici su izrazili veliku podršku novoj Evropskoj komisiji predvođenoj Jean-Claude Junckerom. Za novu Komisiju glasala su 423 poslanika, 209 je bilo protiv, a 67 suzdržanih. To znači da Komisija može stupiti na dužnost narednog mjeseca.

“Predsjednik nove Komisije ima najveći mogući politički legitimitet. Danas je njegov tim dobio podršku velike većine u Parlamentu, a njegovo imenovanje je direktni rezultat izbora za Evropski parlament”, rekao je nakon glasanja predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz.

Britanski Konzervativci suzdržali su se od glasanja.

Ostali euroskeptici, među kojima je britanska stranka UKIP, glasali su protiv Komisije, kao i Zeleni i ljevičari.

Vodeći stranački blok glasao je, međutim, za novi tim Evropske komisije.

Tim ima 28 članova, po jednog iz svake države članice Evropske unije, prenosi BBC.

JUNCKER: PRIVREDNI RAST, ULAGANJA I ZAŠTITA SOCIJALNOG MODELA EU

Novi predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da će Komisija učiniti sve da podstakne privredni rast, otvaranje novih radnih mjesta i zaštiti socijalni model Evropske unije.

Juncker je, u izlaganju pred poslanicima Evropskog parlamenta, upozorio da se “mora udahnuti nova snaga evropskom projektu, budući da građani gube vjeru u evropske ustanove, ljevičarski i desničarski ekstremisti zadaju udarce, a konkurenti preuzimaju prostor”.

“Naše susjedstvo je krhko i nestabilno, od Ukrajine i Sirije, pa preko Bliskog istoka do sjeverne Afrike. Talasi imigranata na vanjskim granicama Evrope koji traže bolji život, podsjećaju nas da se mora biti solidaran i jamčiti za sigurnost naših granica”, naglasio je Juncker.

On je ocijenio da su prekogranične prijetnje zdravlju, poput epidemije ebole, razumljivo izazvale strepnju među građanima Evropske unije.

Juncker se u svom izlaganju nije dotakao politike ulaska novih zemalja u članstvo Evropske unije, ali je ranije poručio da tokom idućih pet godina neće biti prijema novih članica.

Posted by on 2014-10-23. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login