Stratfor: MMF je jedan od krivaca za raspad Jugoslavije

raspad JugoslavijeMeđunarodni monetarni fond je jedan od krivaca za raspad Jugoslavije, navedeno je u Stratforovom dokumentu koji je objavljen na stranici WikiLeaksa.

Kako su i ranije brojni jugoslavenski analitičari tvrdili, mjere štednje koje je MMF nametnuo Jugoslaviji dovele su do socijalnog nezadovoljstva i nemira te se zato MMF može smatrati jednim od krivaca za raspad Jugoslavije i rat.

U dokumentu Stratfora iz 2009. godine se nalaze uputstva analitičarima te im se posebno skreće pažnja na to da dobro prate i paze na sve radničke i sindikalne nerede koji su uzrokovani ekonomskom krizom.

“Ne zaboravite da su mjere štednje koje je MMF nametnuo Jugoslaviji djelimično krive za početak rata. Mora se voditi računa o ekonomski motiviranim socijalnim nezadovoljstvima”, navedeno je u dokumentu upućenom analitičarima na terenu.

Podsjetimo, WikiLeaks je danas počeo objavljivati više od pet miliona poruka elektronske pošte kompanije za sigurnosne analize – Stratfor, koju se dovodi u vezu sa američkom Centralnom obavještajnom agencijom (CIA).

Posted by on 2012-03-02. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login