Studenti iz nekoliko država na zimskom semestru na UNSA-i

obrazovanje, studentiDan dobrodošlice održan je u ponedjeljak u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu za 27 stranih studenata koji su na sarajevski univerzitet došli putem raznih programa koje finansira Evropska komisija. Studenti iz nekoliko država svijeta pohađat će zimski semestar u akademskoj 2017./18. godini putem programa kao što su Erasmus+, CEEPUS, MEVLANA, ali i putem sporazuma o bilateralnoj saradnji sarajevskog i partnerskih univerziteta u svijetu.

Stručni saradnik za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu Adnan Rahimić novinarima je kazao da najviše studenata dolazi putem programa Erasmus +, koji se pokazao kao jako važan za akademsku zajednicu jer omogućava razmjenu studenata, nastavnika i saradnika iz BiH u EU i obrnuto.

“U zimski semestar dolazi 27 stranih studenata i 15 osoba akademskog i neakademskog osoblja, taj broj je svake godine veći, a ljetni semestar je uvijek brojniji”, rekao je Rahimić.
Podsjetio je da je Univerzitet u Sarajevu u ovim projektima od 2008. godine.

Prorektorica za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu Aleksandra Nikolić je istakla da za ovaj semestar u Sarajevo dolaze studenti iz država regije i deset Evropske unije. Najviše ih je iz Italije, Njemačke, Španije i Turske te država okruženja.

“Mi imamo oko 90 potpisanih sporazuma s prestižnim univerzitetima u EU s kojima sarađujemo prema planu agencija evropskih zemalja”, navela je Nikolić i pozvala bh. studente da apliciraju na programe koji se nude.

Naglasila je da se na taj način usvajaju znanja koja nedostaju, a potrebna su na tržištu rada.

Beogradska studentica porijeklom iz Turske Asla Ebru Yoltar došla je na razmjenu u Sarajevo, a novinarima je kazala da je u BiH došla jer je ”Balkan u malom”.

“Razgovarala sam s Turcima koji su studirali u Sarajevu i od njih sam čula samo pozitivna mišljenja”, dodala je.

Strani studenti u BiH borave od jednog semestra, šest mjeseci, do jedne akademske godine, deset mjeseci.

Posted by on 2017-09-26. Filed under Magazin, Obrazovanje. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login