Studentski parlament se protivi poskupljenju školarina

Studentski parlament UNSA

Studentski parlament UNSA

U povodu Odluke Vlade Kantona Sarajevo (KS) o izmjenama i dopunama Odluke o davanju saglasnosti na visinu participacije cijena usluga, upisnina i drugih troškova studija Univerzitata u Sarajevu (UNSA), a koja tretira izmjene cijena troškova na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, danas je reagirao Studentski parlament UNSA, ocijenivši je neprihvatljivom.

– Odlukom se povećavaju upisnine na ovom fakultetu za studente u svim statusima. Studentski parlament UNSA, kao legitimni predstavnik svih studenata UNSA, a ujedno i studenata Medicinskog fakulteta, ovu Odluku Vlade KS-a smatra neprihvatljivom i nemoralnom za sve mlade i njihove porodice, navodi Studentski parlament u saopćenju za javnost.

Iz ove asocijacije napominju da je Odluka Vlade KS-a donesena bez ikakve komunikacije sa studentima i studentskim predstavnicima.

Kako se navodi, radi se o odluci koja ne doprinosi ni kvalitetu nastave, niti olakšava studentima školovanje… Umjesto da se studentski standard podstiče, on se još više srozava povećanjem školarine i tako se definitivno potvrđuje da je školovanje privilegija bogatih, a ne pravo svih mladih koji su željni znanja i obrazovanja.

– Nadamo se da ova odluka ne šalje poruku kakav odnos Vlada želi da ima prema mladima i studentima, te očekujemo da ova odluka neće predstavljati obrazac prema kojem će se povećati školarine na svim fakultetima UNSA i svim univerzitetima u BiH, već da je ova odluka, zapravo, jedan preduhitren i nepromišljen potez, koji će, čim prije, biti ispravljen, navodi Studentski parlament.

Radi stvaranja uvjeta za kvalitetniju nastavu, poboljšanje sramotnog studentskog standarda i osiguranje prosperitetnije budućnosti, Studentski parlament UNSA poziva sve relevantne institucije i Vladu da počnu donositi prave odluke koje će, u vremenu krize, povećati broj visokoobrazovanih mladih kojima će osigurati kvalitetno obrazovanje, kako bi ti mladi ljudi mogli aktivno učestvovati u jačanju i napretku naše Bosne i Hercegovine.

– Naglašavamo da je Studentski parlament protiv povećanja školarina i bit će protiv povećanja školarina dokle god ne znamo zašto dolazi do pada ili povećanja školarina, odnosno dok ne budemo znali šta se školarinom plaća, navodi se u saopćenju.

Posted by on 2012-07-28. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login