Susret publike MESS-a s nagrađivanim rediteljskim imenima

Internacionalni teatarski festival MESS bit će održan od 30. septembra do 8. oktobra, a donijet će 22 predstave iz 13 zemalja, najavili su organizatori.

 MESS

MESS

Pored činjenice da festival u Zenici otvara predstava “Slijepi pjesnik” belgijske trupe Needcompany vrhunskog umjetnika i višestrukog festivalskog laureta Jana Lauwersa, tokom ostalih festivalskih večeri publika će se ponovno sresti s vrhunskim i na festivalu nagrađivanim rediteljskim imenima kao što su: Paolo Magelli, Arpad Schilling, Haris Pašović, David Espinosa, Boris Liješević.

– Za svaki festival je važan spoj etabliranih teatarskih imena i mladih umjetnika i umjetnica, pa tako među predstavama ovog 57. MESS-a, pored novih estetika, imamo predstave festivalskih laureata čija ostvarenja naša publika pamti kao neke od festivalskih vrhunaca – istakla je Selma Spahić, jedna od selektorica na Festivalu.

Jedna od najuzbudljivijih evropskih teatarskih trupa Needcompany vraća se po četvrti put na MESS u svom prepoznatljivom stilu, ali s potpuno svježim tematskim i estetskim pristupom teatru (“Slijepi pjesnik”, BNP Zenica, 30.09.).

Nakon petnaest godina i predstave «Radnički cirkus W», koja je dobila nagradu “Hrabri novi svijet”, reditelj Arpad Schilling se vraća s predstavom crnogorskog Kraljevskog pozorišta «Zetski dom» «Dokle pogled seže» (SARTR, 08.10.).

Sasvim je sigurno da će veliki interes publike izazvati i predstava bh. reditelja Harisa Pašovića «Otkrivanje žene» (NPS, 05.10.) nakon brojnih ostvarenja koja su igrana u okviru festivalskih programa ranijih godina («Osvajanje sreće», «Za šta biste dali svoj život?», «Romeo i Julija», «Hamlet»…), kao i predstava Borisa Liješevića «Čuvari tvog poštenja» (NPS, 08.10.) Gradskog pozorišta Podgorica nakon nagrađivane «Elijahove stolice».

Dobitnik nekoliko Zlatnih lovorovih vijenaca za najboljeg reditelja, Paolo Magelli, na 57. MESS dolazi sa predstavom Zagrebačkog kazališta mladih «Noćni život» (NPS, 06.10.).

Na ovogodišnji MESS se vraća i sjajni španjolski reditelj David Espinosa koji je prije tri godine za predstavu «Moje veliko djelo» osvojio nekoliko festivalskih nagrada uključujući i nagradu publike, pa je vrlo vjerovatno da će i njegova lutkarska predstava «Mnogo vike ni za što» (Collegium Artisticum, 03.10.) i ove godine imati dobar prijem.

Posted by on 2017-09-15. Filed under Kultura, MESS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login