Sve veći broj turista iz Južne Koreje

tourists Mostar

Mostar

Bosnu i Hercegovinu je od januara do novembra prošle godine posjetilo 25.304 turista iz Južne Koreje, a jedan od državljana te zemlje koji živi i radi u BiH Kim Soung Ryong kazao je da većina Koreanaca posjećuje Sarajevo i Mostar.

Ryong je Agenciji ONASA kazao da turisti iz njegove zemlje u Sarajevu najviše posjećuju Baščaršiju, Vijećnicu, Latinsku ćupriju te vjerske objekte. “BiH ima još mnogo lijepih i historijskih lokacija koje koreanski turisti mogu posjetiti, ali treba se raditi više na izgradnji objekata. Većinu Koreanaca interesuje da vide multi-kulturna društva i mjesta”, kazao je Ryong i dodao da turisti iz njegove zemlje iz BiH nose dobre utiske zbog ljubaznosti i gostoprimstva ljudi.

On je podsjetio da Koreanci zbog ratnih dejstava nisu imali priliku posjetiti ovu regiju, ali da su balkanske zemlje posljednjih godina svrstane u turističku ponudu u Koreji. “U suštini, mnogi Koreanci putuju širom svijeta.

Prije desetak godina, neki su lično počeli posjećivati Balkan, a ta iskustva su se postepeno počela pojavljivati u Koreji na blogovima, magazinima… Prije sedam-osam godina neke agencije su počele da prave grupne programe putovanja, koji uključuju većinu balkanskih zemalja. Od prije tri godine, glavne koreanske turističke agencije su također počele da prave takve programe”, naveo je Ryong.

Po podacima Agencije za statistiku BiH, u novembru 2014. godine Bosnu i Hercegovinu je posjetilo 1.198 turista iz Južne Koreje.

Posted by on 2015-02-08. Filed under Izdvojeno. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login