Sve više migranata preko Srbije ide ka EU

migranatiBroj migranata koji iz Makedonije preko Srbije pokušavaju doći do Europske unije u stalnom je porastu. Takav trend očekuje se i narednih mjeseci, a prva stanica na putu kroz Srbiju im je Preševo, nedaleko od granice ove dvije balkanske države gdje je, prije desetak dana, otvoren Prihvatni centar za migrante.

Dok djeca koriste trenutak u kojem zaboravljaju stvarnost i igraju se na ulici, roditelji skupljaju snagu za nastavak puta.

„U našoj zemlji Siriji je veliki problem. Imamo veliki rat, svako svakog ubija. Idem možda u Njemačku, možda na neko drugo mjesto, dobro mjesto za mene i moju porodicu. Put je težak za nas, težak za djecu. Previše smo umorni, ali za nas nije moguće da ostanemo u Siriji. Mi moramo da pokušamo da nađemo bolje mjesto“, govori Cadi, migrant iz Sirije.

U potrazi za tim boljim mjestom, prolaze kroz preševski prihvatni centar.

„Nemam dokumente, potrebni su mi, ali ovdje je previše gužve, previše ljudi“, ističe ovaj Sirijac.

Čekanje na suncu

U Preševu, odakle se javio novinar Al Jazeere Zoran Kosanović, migranti će predati zahtjev za odobrenje azila kako bi dobili potvrdu za 72-satni legalni boravak, odnosno kretanje.

„Od otvaranja početkom meseca kroz prihvatni centar u Preševu prošlo je oko 6.000 migranata. Satima čekaju na suncu kako bi ušli u centar i dobili potvrdu sa kojom legalno mogu da putuju kroz Srbiju“, kaže Kosanović.

Većina se u centru ne zadržava dugo. Nastavljaju put prema sjeveru Srbije i ilegalno ulaze u Mađarsku. U zgradi bivše fabrike duhana postavljeni su kreveti za žene i djecu dok su muškarci smješteni u šatorima. Osigurana im je voda i hrana te medicinska pomoć.

„Dnevno nam se javi, u proseku, oko 80 azilanata za pregled. Uglavnom je osnovni problem iscrpljenost, bol u mišićima, zglobovima, dehidracija, sada i insolacija zbog ovako visoke temperature, kolapsi i tako“, navodi doktorica Vojne bolnice u Nišu Ivana Pavlović-Milićević.

Pomoć međunarodne zajednice

Centar u Preševu može primiti 150 migranata što je nekoliko puta manje od broja osoba koje dnevno pristižu. Dok čekaju potvrdu koja im osigurava kretanje, mnogi i dalje spavaju na otvorenom. Grad sa blizu 36.000 stanovnika različito gleda na njihovo prisustvo.

„Dobra stvar je što su prodavnice oživele, što rade autobusi, saobraćaj, sve funkcioniše, to nije funkcionisalo dok nisu bili oni“, govori Svetozar, građanin Preševa.

U Preševo iz Makedonije dnevno i dalje pristiže nekoliko stotina migranata.

„U narednim mesecima će morati da se, u svakom slučaju, uključi mnogo više međunarodna zajednica, da se obezbedi mnogo više sredstava s obzirom na situaciju koja vlada u našoj zemlji, s obzirom na ekonomsku krizu“, rekao je predsjednik Koordinacionog centra za Preševo Zoran Stanković.

Za sada sredstva za rad prihvatnog centra osigurava država iz budžeta, a dnevno to iznosi, kažu u Koordinacionom centru, blizu 15.000 eura.

Posted by on 2015-07-20. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login