Sve više pozitivnih: Broj inficiranih HIV-om učetverostručen

HIVŠefica odjela za HIV/AIDS Klinike za infektivne bolesti KCUS-a prim. dr. Vesna Hadžiosmanović u izjavi za Oslobođenje kazala je kako je u Bosni i Hercegovini do danas registrirano više od 250 slučajeva inficiranih virusom HIV-a, upozoravajući da je taj broj, nažalost, veći.

– HIV je aktuelna stvarnost naše zemlje. Praktično prvi registrirani slučaj je bio daleke 1986. godine i do danas mi imamo registrirano u čitavoj BiH više od 250 slučajeva. U našoj klinici koja predstavlja jednu od referentnih klinika za liječenje oboljelih od HIV/AIDS-a je registrirano oko 105 slučajeva HIV-a, s tim da posljednjih pet godina možemo da kažemo da se broj registriranih slučajeva povećava, kaže doktorica Hadžiosmanović.

Važnost testiranja

Navodi kako su do unazad pet godina imali detektovano godišnje četiri-pet slučajeva, a da se ove godine taj broj čak učetvorostručio.

– Znači otprilike imamo između 12, 15 pa čak jedne godine smo imali i 20 novoregistriranih slučajeva. Odgovorno tvrdim da je broj inficiranih osoba HIV-om u našoj državi daleko veći nego što su to podaci koje iznosi epidemiološka služba. Jako mali broj ljudi se odaziva na testiranje, premda u našoj klinici postoji centar za dobrovoljno, povjerljivo, anonimno savjetovanje i testiranje na HIV, na B i C hepatitis i na druge spolno prenosive bolesti, kaže Hadžiosmanović naglašavajući važnost testiranja kako bi se smanjio broj inficiranih.

Prema njenim riječima, među inficiranim dominantan je muški spol, a što se tiče načina transmisije do unazad nekoliko godina, dominantna populacija koja je bila inficirana virusom HIV-a bila je heteroseksualna populacija.

– Međutim, u posljednjih nekoliko godina dominira MSM populacija, to su muškarci koji imaju seksualne odnose sa muškarcem, kazala je Hadžiosmanović.

Starosna dob

Kada je u pitanju prosječna starosna dob inficiranih, Hadžiosmanović kaže da je nekada to bilo do 42. godine. Međutim, sada je i ta dob znatno niža tako da je otprilike prosječna starosna dob oko 32 godine.

– Ono što je meni bilo poražavajuće unazad dvije godine je da su registrirani pacijenti sa infekcijom HIV-a bili između 23 i 28 godina. S obzirom na to da znamo kako se mlada populacija rizično ponaša, mislim da su jako bitni dolazak i posjeta našem centru, ne moraju se svi testirati, ali je jako važno da budu pravovremeno informirani o načinima transmisije i o načinima zaštite jer je to imperativ, naglasila je Hadžiosmanović.

Posted by on 2014-08-05. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login