Sve više svemirskog otpada predstavlja opasnost po satelite

svemir, otpad

svemir, otpad

Višedecenijsko gomilanje otpada koji je napravio čovjek u orbiti Zemlje ugrožava svemirske letove i satelite koji su ključni za vremensku prognozu, vazduhoplovni saobraćaj i globalne komunikacije.

Vjeruje se da se više od 750.000 delova većih od jednog centimetara već leti oko Zemlje, a svaki od njih bi mogao da teško ošteti, pa čak i uništi satelit. Neki od tih objekata kreću se ogromnim brzinama, i do nekoliko hiljada kilometara na sat.

U Njemačkoj su se ove sedmice sastali stručnjaci iz cijelog svijeta da bi razgovarali o opasnostima koje predstavlja svemirski otpad i mogućim rješenjima tog problema.

Stručnjaci kažu da bi taj problem mogao dodatno da se pogorša pošto će privatne kompanije tokom narednih godina poslati veliki broj novih satelita u svemir, ako ne budu preduzeti koraci za smanjivanje svemirskog otpada.

Luisa Inosenti iz Evropske svemirske agencije izjavila je danas da se planira prva misija za sakupljanje svemirskog otpada. Taj zadatak je veoma kompleksan, dodala je Inosenti, jer bi neuspjeh misije mogao da pogorša problem stvaranjem više otpadaka.

Posted by on 2017-04-23. Filed under Magazin, Svijet, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login