Švedska želi uvesti šestosatno radno vrijeme

Švedska Zvaničnici grada Geteborga u Švedskoj su finalizirali sve potrebne akivnosti i procedure kako bi testirali radno vrijeme u trajanju od šest sati dnevno, javlja Anadolu Agency (AA).

Gradske vlasti smatraju da bi ovom praksom mogli smanjiti vrijeme bolovanja radnika, povećati njhovu produktivnost te uštedjeti novac.

Ljevičarska partija Švedske saopćila je prije nekoliko dana da će radno vrijeme od šest sati biti primijenjeno u domu za starije osobe Vastra Hisingen u gradu Gothenburgu.  Očekuje se da novo radno vrijeme u tom gradu bude uvedeno naredne godine.

“Izabrali smo dom za starije osobe samo zbog odgovarajuće veličine tog mjesta. Tamo radi oko 60 osoba, a odmah do tog mjesta nalazi se još jedan dom za starije osobe kojeg možemo koristiti kao referentnu tačku”, objasnio je zamjenik gradonačelnika Geteborga Mats Pilhem.

Uposlenici u domu za starije osobe gdje će biti vršen eksperiment primali bi istu plaću kao i njihove kolege u drugim domovima za starije osobe.

“Radnicima je drago zbog toga. Ovi koji su u kontrolnoj grupi možda nemaju razloga za slavlje, ali žele saznati da li bi ovaj projekat mogao donijeti promjenu svim radnicima i kraće radno vrijeme narednih godina”, istakao je Pilhem.

Švedske vlasti čak očekuju da bi kraće radno vrijeme moglo doprinijeti većoj potražnji za novim uposlenicima za određene poslove.

Nakon eksperimenta u domu za starije osobe, nezavisna komisija će donijeti odluku o mogućem uvođenju iste prakse u cijeloj Švedskoj.

Inače, prije nekoliko mjeseci švedska vlada je krenula sa eksperimentom da državni službenici u švedskom gradu Geteborgu od ovog ljeta rade šest sati dnevno, umjesto uobičajenih osam sati, kako bi se ispitalo da li takva praksa povećava produktivnost uposlenika.

Posted by on 2014-08-29. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login