Svi oblici pušenja štete srcu

pušenjeSvi oblici pušenja štete srcu, objavilo je u petak Evropsko kardiološko društvo uoči svjetskoga dana bez duhana 31. maja.

“Pušenje svake vrste i dalje je, bez konkurencije, najjači faktor rizika za kardiovskularne bolesti. Najjači. Zadnjih dvije ili tri godine bilo je mnogo istraživanja koje nam jasno pokazuju da nije zdravo nikakvo konzumiranje duhana, pa ni nargilom ili elektronskim cigaretama, a ni bezdimno uživanje duhana”, rekao je glasnogovornik ESC-a za prevenciju profesor Joep Perk.

Studije pokazuju da je pušenje nagrile možda povezano i s većom izloženošću toksinima jer duže traje i podrazumijeva više dubljih udaha pa se inhalira stoput više dima nego u cigareti.

“Elektronske cigarete možda umjereno djelotvorno mogu pušačima pomoći da se ostave pušenja, ali nužna su ista marketinška ograničenja kako bi se izbjeglo privlačenje mladih i nepušača”, kaže Perk.

ESC želi da se e-cigarete regulira kao duhan i medicinski proizvod, iz 3. direktive Evropske komisije za duhanske proizvode. Naučni dokazi pokazuju da čak i patrone označene s “bez nikotina” mogu sadržavati nikotin i druge otrovne supstance, a da okusi poput vanilije ili čokolade privlače djecu.

Konzumiranje duhana među adolescentima sve je veće, a u nekim zemljama, npr. Češkoj, Latviji i Litvi, izjednačila se s konzumacijom duhana među odraslima. Perk naglašava važnost sprečavanja tinejdžera da počnu pušiti.

“Usporedio bih to s požarom u sjeniku. U početku se malo dimi, ali na kraju sve plane. Propušite li kao tinejdžer, nećete odmah stradati, ali ćete pokrenuti proces oštećivanja vaskularnog sustava, za što ćete platiti poslije. Ništa gore ne možete učiniti za svoje zdravlje”, kaže.

“Uloga roditelja kao uzora i edukatora ne naglašava se dovoljno. Roditelji su odgovorni za svoju djecu i ne smiju dignuti ruke kad djeca postanu tinejdžeri. Dvanaestogodišnjak koji počne pušiti, pokreće i proces ateroskleroze s upalom vaskularne stijenke. Roditelji moraju biti veoma strogi i ne dopustiti pušenje jer znamo da ono veoma škodi zdravlju”, naglašava Perk.

“Duhanska industrija zna se infiltrirati među mlade i reklamirati cigarete u disku i na rave partyju. To je neprihvatljivo i potreban je stroži nadzor. Nužne su zakonske mjere za pakiranje cigareta, zabrana prodaja duhanskih proizvoda mlađima od 18 godina i zabrana pušenja na javnim mjestima, među ostalim i u školama”, dodao je.

ESC se bori za zaštitu mladih u Direktivi o duhanskim proizvodima, i to zabranom dodavanja okusa, izbjegavanjem reklamiranja i uvođenjem jednostavnog pakiranja na kojemu će 75 posto prednje i stražnje površine zauzeti upozorenja na štetnost za zdravlje, uvođenje sustava provjere dobi kojega će se pod prijetnjom velikih kazni pridržavati trgovci na malo, te ljekarsko odobrenje za sve bezduhanske proizvode koji sadržavaju nikotin.

Smrtonosno je i pasivno pušenje. Nepušač koji živi s pušačem ima tridesetak posto više izgleda za kardiovaskularnu bolest, a slična je opasnost i od izloženosti na radnome mjestu.

Profesor Perk kaže: “Danas postoji mnogo studija koje potvrđuju da pasivno pušenje sa sobom nosi znatnu opasnost od obolijevanja od  kardiovaskularnih bolesti. To se odnosi na sekundarno pušenje svih izvora dima, pa i nargile”.

“Pušenje svih vrsta najveći je negativac na liniji fronta zvanoj prevencija kardiovaskularne bolesti. Pušenje nosi dvaput veći rizik za srčani udar nego prehrambene navike, fizička aktivnost i ostali faktori rizika. Zemlje koje se žele riješiti srčanog udara moraju se prvo riješiti pušenja, a tek onda razmišljati i o drugim uzrocima”, poručuje Perk.

Posted by on 2015-05-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login