Švicarci će provjeravati sportske dužnosnike

ŠvicarskaŠvicarski zastupnici prihvatili su prijedlog zakona koji će omogućiti švicarskim bankama da temeljitije provjere sportske dužnosnike, poput čelnika glavne nogometne organizacije FIFA-e ili Međunarodnog olimpijskog odbora.

Švicarska tako na dugogodišnje optužbe za korupciju odgovara paketom zakona koji su postali poznati kao Lex FIFA, a kojima je cilj pojačati nadzor nad otprilike 60 sportskih organizacija sa sjedištem u toj zemlji, prenosi Hina.

Sa 128 glasova za i 62 protiv zastupnici su odlučili revidirati jedan širi zakon osmišljen za borbu protiv pranja novca, a na temelju smjernica koje je odredila međuvladina grupa za finansijsku akciju (FATF).

Tretman čelnika

Novi prijedlog zakona sadržava formulacije koje FIFA-inog čelnika Seppa Blattera i druge sportske dužnosnike, poput predsjednika MOO-a Thomasa Bacha, tretira kao “politički eksponirane osobe”, kako pravosudne vlasti definiraju osobu na položaju koji se može zloupotrijebiti za pranje novca.

Bach je u ponedjeljak progurao velike reforme u procesu nadmetanja za Olimpijske igre, rekao je da “svim srcem” pozdravlja nove mjere.

FIFA je objavila da podupire vladinu borbu protiv korupcije, ali nije komentirala novi prijedlog zakona koji će postati zakon kad prođe proceduru u švicarskoj vladi.

Nadzor nad sportskim dužnosnicima postrožuje se po sili zakona, jer švicarske banke ne smiju prihvatiti novac ako ne mogu garantirati da nije sumnjivog porijekla.

Posted by on 2014-12-17. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login