Svih 5,2 miliona građana Norveške postali milioneri

Norveška

Norveška

Vrijednost norveškog državnog naftnog fonda, koji je poznat kao najveći na svijetu, gotovo je udvostručena za posljednje tri godine, zbog čega su sada svih 5,2 miliona građana Norveške milioneri, makar na papiru.

Prema saopštenju norveške centralne banke, ovaj investicioni fond, koji u svom vlasništvu drži akcije, obveznice i imovinu, uspio je da u prošloj godini ostvari stopu povrata od svojih investicija širom svijeta u visini od 7,6 odsto.

Zahvaljujući tome u njegovoj kasi se na kraju prošle godine našlo 6,431 milijardi kruna (745,1 milijardi evra), dok je krajem 2011. godine, vrijednost fonda bila 3,312 milijardi kruna, prenosi agencija Frans pres.

Prošlogodišnje povećanje vrijednosti fonda za 544 milijarde kruna u odnosu na 2013. godinu pripisuje se prije svega zaradi fonda na berzama, budući da preko 60 odsto njegovog portfolija čine dionice.

Kako bi platila buduće troškove, Norveška tradicionalno ostavlja po strani cjelokupan prihod koji ostvaruju državne naftne kompanije, dok vlada ne smije da povlači iz fonda više od 4,0 odsto godišnje – projektovani godišnji profit fonda – da bi uravnotežila budžet koji bi u suprotnom bio u minusu.

“Moramo biti spremni na zarade koje nisu tako visoke u budućnosti”, izjavio je guverner centralne banke Norveške, Uistejn Ulsen.

Posted by on 2015-03-15. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login