Svjetski dan hrane: U svijetu gladuje svako šesto dijete

Afrika, Somalija, gladSvakog 16. oktobra širom naše planete se obilježava Svjetski dan hrane. Tim povodom, Institut za istraživanje međunarodne politike o hrani (IFPRI) objavio je izvještaj u kojem se navodi da je glad u 16 zemalja svijeta na “krajnje zabrinjavajućem nivou”, piše Anadolu Agency.

U Izvještaju se navodi su danas gladni svaka osma osoba i svako šesto dijete u svijetu. Istraživanje je provedeno na bazi podataka o smrtnosti djece, nedovoljnoj ishrani i drugim relevantnim činjenicama.

Iz IFPRI-a tvrde da je od 1990. godine do danas načinjeno mnogo važnih koraka u borbi protiv gladi u svijetu, ali da je taj problem i dalje veoma ozbiljan. Navodeći podatke o smanjenju problema gladi u zemljama poput Kine, Indije, Indonezije i Vijetnama u posljednjih dvije i pol decenije, u Izvještaju se ukazuje da su nagli porast svjetskog stanovništva i klimatske promjene u mnogim regijama učinil da problem gladi ostane gorući problem u svijetu.

Glad je i dalje najveći problem u zemljama Afrike i Južne Azije, a Eritreja i Burundi su na vrhu te liste.

Iako je u posljednjih 15 godina zabilježeno smanjenje procenta smrtnosti djece mlađe od pet godina u zemljama Crnog kontinenta, u Izvještaju se upozorava da je taj problem i dalje na zabrinjavajućem nivou.

Gana je jedini svijetli primjer znatnog pada indeksa gladi u proteklih 25 godina. Broj neuhranjene djece u toj zemlji je smanjen za više od 40 posto, a procenat nedovoljno ishranjenih je sa 44 smanjen na pet posto.

Izvještaj IFPRI-ja posebno obrađuje temu “prikrivene gladi”, koja se odnosi na nedovoljan unos vitamina, minerala i drugih potrebnih tvari u ishrani. Iz Instituta upozoravaju da je to ozbiljan problem koji se u većini slučajeva zanemaruje.

Navodi se kako je broj osoba koje ishranom unose nedovoljne količine vitamina i minerala duplo veći od broja osoba koje nemaju dovoljne količine hrane. Izvještaj stoga navodi da “prikrivena glad” uzrokuje umiranje 1,1 miliona djece godišnje.

Iz Instituta upozoravaju da se stanovništvo zemalja u razvoju generalno udaljava od tradicionalne ishrane što stvara plodno tlo za pojavu gojaznosti i hroničnih oboljenja ljudi svih starosnih grupa.

Posted by on 2014-10-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login