Swarovski premješta proizvodnju u Srbiju

Swarovski

Swarovski

Austrijski koncern Swarovski zatvara svoje proizvodne pogone u Kini i Češkoj i proizvodnju će koncentrirati na Austriju i Srbiju, saopćila je danas ta kompanija.

U kineskom Yingshangu, odlukom Swarovskog, bit će zatvoreno 200 radnih mjesta, a u Češkoj 75.

“Nakon sveobuhvatne promjene međunarodne strategije proizvodnje, narednih mjeseci proizvodnja će biti koncentrirana na sjedište u Wattensu (Austrija) i novi pogon u Srbiji. Pogoni u Kini i Češkoj će biti zatvoreni, a bit će posebno snažno investirano u postrojenje u Wattensu”, najavljuje Swarovski u saopćenju, prenosi Tanjug.

Uvjeti konkurentnosti

Proteklih mjeseci su analizirani proizvodni pogoni u inostranstvu, pri čemu Swarovski ističe, da uvjeti konkurentnosti u Kini otežavaju koncernu proizvodnju pod vlastitim visokim poslovnim etičkim i kvalitativnim standardima.

Nakon sveobuhvatne promjene međunarodne strategije proizvodnje, narednih mjeseci proizvodnja će biti koncentrirana na sjedište u Wattensu (Austrija) i novi pogon u Srbiji.

Zbog toga se kompanija odlučila na zatvaranje pogona u Kini, o čemu su informirani zaposleni.

U Češkoj, kako se navodi u saopćenju, tokom godine će uslijediti povlačenje.

Posted by on 2015-03-03. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login