Tajland: Magija boja, mirisa i utisaka

Tajland

Tajland

Tokom zime sve češće odredište bogatijih turista. Prva “stanica” je Bangkok, užurbani grad s više od sedam miliona stanovnika.

Egzotičan i tropski, veseo i romantičan, Tajland je pravi raj na zemlji. Nacionalni parkovi, prelijepa priroda, kristalno čista voda, kao i najljepši zalazak sunca, dovoljan su razlog da svako poželi da posjeti ovu zemlju.

S najtoplijom prijestolnicom na svijetu i najljepšim plažama, ova azijska zemlja nadaleko je čuvena kao idealno mjesto za odmor tokom zimskih mjeseci. Ipak, glavni razlog zašto turisti vole Tajland jeste cijena, jer odmor može da se organizuje i u sopstvenoj režiji.

Tajland

Tajland

Prva “stanica” je Bangkok, užurbani grad s više od sedam miliona stanovnika. Ova moderna metropola ima odlično organizovan saobraćaj, ali vožnja tuk-tukom predstavlja nezaboravno iskustvo. Atrakcija koju treba posjetiti je Velika kraljevska palata izgrađena 1782. godine.

Turistima se, ipak, najviše dopada ploveća pijaca zbog čarobnih boja i mirisa tropskog voća i povrća, mnoštva ljudi i zanimljivih drvenih čamaca iz kojih prodavači nude lokalnu hranu i sokove, raznobojne šešire, svilu, suvenire, lepeze, zmijsku kožu… Nedaleko je i most na rijeci Kvaj, poznatiji kao “put smrti”. Dok su gradili ovu prugu koja povezuje Myanmar i Tajland, poginulo je 16.000 zarobljenika.

Tajland

Tajland

U Bangkoku može da se provede odmor od dvije sedmice i da se svakog dana doživi nešto novo, ali većina turista potraži mjesto na pijesku nekog ljetovališta. Najpoznatiji je Puket, blizu kojeg se nalazi Pang Nga, najljepši zaliv u Aziji. Ostrva se nalaze usred zelene vode, a do ostrva Ta Pu, na kojem je snimljen i Bondov film “Čovjek sa zlatnim pištoljem”, stiže se čamcima sa sjevernog kraja Puketa.

Ostrva Pipi važe za najzanimljivija u jugoistočnoj Aziji. Od Puketa su udaljena sat i po vožnje feribotom i treba ih obići, jer su lijepa kao na razglednici. Voda je tirkizna, plaže su idilične, a podvodni život je bogat, prenosi B92.

 

Posted by on 2015-03-16. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login