Tataragić: U Takmičarskom programu SFF-a desio se odmak od tranzicijskih tema

Elma Tataragić

Elma Tataragić

Po filmovima iz Takmičarskog programa 23. Sarajevo Film Festivala vidimo da se desio jedan odmak od tranzicijskih i posttranzicijskih tema u onom klasičnom smislu kakav je zaista bio slučaj u proteklih 14 godina navedenog programa. Ove godine zanimljive su intimne priče obrađene na nove načine i na globalnijem nivou – izjavila je prvog festivalskog dana selektorica Takmičarskog programa SFF-a Elma Tataragić u intervjuu za Fenu.

Program otvara svjetska premijera filma “Zrno“ turskog reditelja Semiha Kaplanoğlua, koji se, kako kaže, hrabro upušta u priču koja je najbliža naučnoj fantastici, sa impozantnom fotografijom i snažnim glumačkim ostvarenjima među kojima se posebno ističu Jean-Marc Barr te bosanskohercegovački glumac Ermin Bravo.

U okviru Takmičarskog programa ove godine bit će održane Gala projekcije dva nova bosanskohercegovačka filma. “Muškarci ne plaču“, debitanta Alena Drljevića, donosi priču o ratnim vojnim veteranima dvadeset godina nakon rata koji za njih nikada nije prestao. Film je nagrađen Specijalnom nagradom žirija na filmskom festivalu u Karlovim Varima.

– Druga Gala sa kojom i zatvaramo program je film “Ptice kao mi“ reditelja Faruka Šabanovića i Amele Ćuhare. Ovo je prvi bh. igrani dugometražni animirani film, a okupio je sjajnu autorsku i glumačku podjelu – navodi Tataragić.

Govoreći o regionalnoj kinematografiji s filmovima koji se bave društveno angažiranim temama, ukazuje da sve više prati tendencije koje postoje u svjetskom filmu.

– Prije 15 godina postojala je razlika između filma koji dolazi iz Bugarske i onog iz Francuske ili Švedske. Sada te razlike gotovo da nema budući da imamo razvijenije produkcijske okolnosti. Sve kinematografije ranije su “patile“ od tranzicijskih problema, što se naravno reflektiralo i na kvalitet i na kvantitet snimljenih filmova u regiji – kazala je Tataragić.

Po njenim riječima, na veći stepen praćenja svjetskih tokova uticala je i činjenica da se “u proteklih 20 godina promijenio pristup informacijama“, navodeći da “svi bez obzira gdje žive sa jednostavnim pristupom internetu imaju pristup informacijama iz svakog dijela svijeta“.

– To se reflektovalo u onome što nudi audiovizualni sadržaj – što imamo priliku posmatrati u regionalnoj kinematografiji proteklih, a posebno ove godine kada se regionalne kinematografije ne razlikuju od drugih kinematografija u produkcijskom i autorskom smislu – istakla je.

Također, prije 15 godina regionalna kinematografija nije toliko bila prisutna na velikim svjetskim festivalima u Berlinu, Cannesu ili Veneciji, a proteklih godina, kako kaže, ne prođe ni jedan od festivala A kategorije bez filmova iz regije u zvaničnim selekcijama.

– Za filmski festival u Cannesu prosječno se prijavi 4.000 igranih filmova, a to kada među 50 izabranih uđu dvije ili tri iz regiona pokazuje koliko se regionalna kinematografija integrirala u svjetski film – naglasila je Tataragić.

Na ovom festivalu u programu Un Certain Regard premijerno je prikazan film “Pravci“ reditelja Stephana Komandareva iz Bugarske, koji će imati priliku pogledati publika na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

– Reditelj kroz niz taksi vožnji tokom jedne noći stvara mozaični portret života u Sofiji danas. “Meda ili ne tako svijetla strana stvari“ debitantski je film reditelja Emanuela Pârvua koji će u Takmičarskom programu imati svjetsku premijeru. Film je psihološka studija o borbi glavnog junaka koja postaje sve intenzivnija i graniči sa egzistencijalnom – navodi Tataragić.

“Sofijin sin“ rediteljice Eline Psykou premijerno je prikazan na Tribeca Film Festivalu gdje je nagrađen nagradom za najbolji film. To je bajkovita priča o odrastanju u kojoj se realnost sudara sa svijetom mašte i fantazije.

Gruzijski film “Taoci“ reditelja Rezoe Gigineishvilija će u Takmičarskom programu imati svoju regionalnu premijeru, a svjetsku je imao na filmskom festivalu u Berlinu u programu Panorama Special.

– Radnja filma smještena je u 1980-im u sovjetskoj Gruziji i prati istinitu priču kada je grupa mladih gruzijaca odlučila da otme avion da bi pobjegli iz Sovjetskog Saveza na zapad. Film je izuzetno uzbudljiv i dinamičan te na autentičan način postavlja pitanje slobode i njene važnosti ili, općenito, njene mogućnosti – opisuje Tataragić.

Iz Gruzije dolazi još jedno ostvarenje “Strašna majka“ debitantice Ane Urushadze, koji na “intrigantan i uzbudljiv način govori o savremenom gruzijskom društvu s posebnim fokusom na žensko-muške odnose unutar porodice”.

Iz Albanije dolazi svjetska premijera filma “Rađanje dana“ debitanta Gentiana Koçia koji je razvijan kroz CineLink koprodukcijski market. Film, kako kaže, postavlja pitanje granica ali i pitanje koliko čovjekovo rasuđivanje itekako ovisi o okolnostima u kojima se nalazi.

Ove godine Sarajevo Film Festival otvorio je i Takmičarski program za studentski film, u okviru kojeg se ove godine takmiči 13 filmova iz regije.

Program je, pojašnjava, fokusiran na igrane, dokumentarne i animirane filmove do 60 minuta koji su nastali u okviru nastavnog procesa regionalnih filmskih škola.

Pored toga u sklopu BH Film Programa već šestu godinu odvija se i Takmičarski studentski film namijenjen samo bh. filmskim školama a ti filmovi se takmiče za tri nagrade koje dodjeljuje Udruženje filmskih radnika, glavni nosilac organizacije ovog programa.

– Publika će sa zadovoljstvom pogledati i dokumentarce iz BH Programa, režisera Srđana Šarenca, Mustafe Mustafića, Jasmina Durakovića, Nedžada Begovića i mnogih drugih jer u okviru ovog programa ove godine prikazujemo čak 75 filmova – rekla je u intervjuu za Fenu selektorica Takmičarskog programa SFF-a Elma Tataragić.

Posted by on 2017-08-11. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login