Teatar kabare Tuzla: Predstavljena monografija ‘Teatarska čarolija’

Tuzla

Tuzla

Monografija “Teatarska čarolija” čiji su promotori a ujedno i autori bili Srđan Vukadinović i Mladen Bićanić, predstavljena je sinoć publici na 15. TKT Festu Tuzla.

Po riječima Vukadinovića, monografija sadrži kompletnu djelatnost Teatra kabare Tuzla gdje se nalazi i njegova produkcijska profilacija, gostovanja na drugim scenama, festivalima te sam TKT Fest kao i šira kulturološka misija.

Istakao je da je Teatar kabare Tuzla pokrenuo novi festival pod nazivom “Festival premijera” i da je Teatar kabare ponudio publici svakog petka po jednu predstavu iz svog repertoara, te da uspješno stvara veze s drugim pozorištima kroz izgrađeno povjerenje.

Mladen Bićanić, ujedno i pisac kritika festivala, smatra da su monografije veoma bitne, kao i praćenje festivala jer nam one daju pregled šta se zaista događalo, odgovore na pitanja ko je sve sudjelovao, koji je profil predstava bio te odakle su, što je veoma važno za pozorišni život. Monografije daju temelj jednom teatru, naglasio je, ustvrdivši da je pozorište najranjivija umjetnost koja ostavlja trag na ljudima.

Uslijedila je izvedba predstave “Sirena i Viktorija” autora Aleksandra Galina u produkciji Dorćol Platza iz Beograda.

Na 4. festivalskoj noći 15. TKT Festa, večeras će Zijah Sokolović izvesti svoju kultnu monodramu ”Glumac je…glumac je…glumac” na isti datum premijere u Sarajevu i na ovaj dan obilježiti njen rođendan. Tekst predstave je preveden na njemački, engleski, francuski, poljski, italijanski te esperanto jezik i igrana je u više od 20 zemalja svijeta više od 1.800 puta.

Monodramom se postavlja pitanje što je u biti glumac i koja je njegova funkcija. Predstava je interaktivnog karaktera i za Zijaha Sokolovića predstavlja svojevrsni obračun sa samim sobom, prostorom i svijetom u kojem živi razumijevanjem značenja glumačkog poziva.

Zbog velike potražnje za ulaznicama predstava će biti igrana u dva termina – od 18.00 i 19.30 sati.

U okviru Festivala sutra će biti održana promocija edicije Ars scena, zdavačke kuće Clio iz Beograda, nakon čega će biti izvedena pučka komedija ”Krtica Martin” u produkciji Kazališta Virovitica, saopćeno je iz Direkcije TKT Festa Tuzla.

Posted by on 2017-03-30. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login