Termoelektrana Kakanj može zagrijavati stanove u Zenici

Termoelektrana Kakanj

Termoelektrana Kakanj

Pomoćnik generalnog direktora Elektroprivrede BiH za razvoj Emir Aganović sa saradnicima iz Sektora za strateški razvoj održao je prezentaciju o temi “Mogućnosti snabdijevanja toplinskom energijom iz Termoelektrane Kakanj”  područja do općine Zenica i općine Zenica.

Studijom je utvrđeno da postoje ekonomske i tehničke pretpostavke za realizaciju takvog projekta, koja bi omogućila dugoročnu i sigurnu opskrbu toplinskom energijom iz termoelektrane Kakanj Zenice i okoline. Procjenjena vrijednost ulaganja u vrelovod i u TE Kakanj iznosu 73 miliona eura.

Studija je pokazala da cijena koštanja toplotne energije za JP Grijanje Zenica ne bi bila viša u odnosu na trenutnu cijenu iz ArcelorMittala.

Ključni faktor za realizaciju projekta je zainteresiranost općine Zenica, te osiguranje dugoročnog ugovora o isporuci toplinske energije sa krajnjim korisnikom JP Grijanje Zenica, odnosno Općinom Zenica.

Prezentaciji su prisustvovali načelnici općina, predsjedavajući općinskih vijeća, poslanici i zastupnici sa nivoa BiH, FBiH, ZDK, predsjednici klubova vijećnika u općinskim vijećima, predstavnici općinskih i kantonalnih organizacija političkih partija s područja općina Zenica i Kakanj te predstavnici Eko Foruma Zenica, Foruma građana Općine Zenica i Univerziteta u Zenici, navodi se u saopćenju iz Elektroprivrede BiH.

Posted by on 2013-01-18. Filed under Ekonomija, Kakanj, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login