The Independent pisao o Starom mostu

Mostar

Mostar

Poznati britanski list The Independent napravio je na svom portalu tekst o svjetskim mostovima,i, naravno, nije mogao zaobići ni onaj u Mostaru, u Bosni i Hercegovini.

“Dobar most može definisati jedan grad kao što je Golden Gate postao simbol San Francisca, most Harbour odredio sudbinu Sydneyja i Stari most definisao Mostar”, navodi The Independent.

Nadalje, autor Christopher Beanland, koji za ovaj list piše o arhitekturi, navodi da su mostovi postali simboli povezivanja ljudi bez obzira na to gdje se oni nalazili u svijetu.

“Današnji supermostovi su viši i duži nego ikada. Most Jiaozhou u Kini duži je od 25 kilometara dok je vijadukt Millau u Francuskoj viši od Eiffelovog tornja. Mostovi čine život ugodnijim i boljim”, navodi autor, pominjući da su arhitekti do sada crtali mostove koji povezuju Italiju i Siciliju, Španiju i Maroko, Argentinu i Urugvaj, Rusiju i Aljasku, Britaniju i Irsku…

Zasigurno, jedan od najčudnijih mostova bit će onaj koji će se graditi naredne godine. Radi se o staklenom mostu koji će povezivati dvije strane kanjona Zhangjiajie u kineskoj provinciji Hunan. Bit će dug 400 metara i služit će za razgledanje, navodi The Independent.

Posted by on 2014-08-14. Filed under Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login