Timijan ublažava simptome bronhitisa

timijan Bronhitis u pravilu nije opasan za zdravlje i prolazi u razdoblju od nekoliko dana.

Hronični bronhitis je najčešće posljedica pušenja ili udisanja toksina koji iritiraju dišne putove. Akutni bronhitis je posljedica gripe. Naime, ako ste ikada patili od gripe, velika je vjerovatnost da ste patili i od akutnog bronhitisa.

Najčešći simptomi bronhitisa su upaljeno grlo, začepljenost nosa, kratkoća daha, umor i blago povišena tjelesna temperatura.

Timijan se u ljekovite svrhe koristi već tisućljećima godina. Drevni Grci su timijan koristili kako bi ublažili različite vrste infekcija.

Timijan je djelotvoran smanjenju iritacije bronhija, ubijanju mikrobe koje uzrokuju bronhitis i razrjeđivanju sluzi, čime se olakšava njeno iskašljavanje.

Listići timijana sadrže puno ljekovitih prirodnih spojeva, a od njih je najčešće korišten timol, sastojak vodica za ispiranje usta i pasti za zube.

Ekstrakt timijana je često sastojak kapi protiv kašlja, sirupa i lijekova za ublažavanje simptoma bronhitisa. Timijan i pepermint u kombinaciji značajno ublažavaju kašalj.

Ne postoje zabilježene negativne interakcije timijana i nekog lijeka i ne postoje kontraindikacije uzimanja timijana tokom trudnoće i dojenja.

Posted by on 2014-05-03. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login