Timu Rothu dodijeljeno Počasno srce Sarajeva

Slavnom britanskom glumcu Timu Rothu, specijalnom gostu 25. Sarajevo Film Festivala (SFF), večeras je na ceremoniji u Ljetnom kinu Raiffeisen dodijeljeno “Počasno srce Sarajeva” za izniman doprinos filmskoj umjetnosti.

Timu Rothu dodijeljeno Počasno srce Sarajeva
Timu Rothu dodijeljeno Počasno srce Sarajeva

Roth je primajući nagradu izjavio da mu je to poseban doživljaj i zahvalio publici i organizatorima SFF-a.

“Nadam se da ćete se zabaviti jer festivali tome i služe, da otkrivamo nove stvari”, rekao je Roth.

Najavljujući Rotha direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra istakao je da je večeras posebna noć, te da ima zadovoljstvo da ugosti posebnog glumca koji djeluje duže od 30 godina.

Tim Roth rođen je u Londonu, a trenutno živi u Los Angelesu. Karijeru je izgradio igrajući živopisne likove u nizu nezavisnih filmova.

Svjetsku slavu stekao je ulogama u filmovima Quentina Tarantina “Psi iz rezervoara” i “Pakleni šund”, kao i u kultnom crnohumornom omnibusu “Četiri sobe”.

Zbog njegove uloga u filmu Rob Roy slavljen je kao jedan od najboljih filmskih negativaca u istoriji, a ona mu je donijela i nominacije za nagrade Zlatni globus i Oskar za najboljeg sporednog glumca.

Trenutno igra u seriji Metalna zvijezda koja je u svojoj trećoj sezoni.

Uz Clivea Owena odigrao je jednu od glavnih uloga u filmu Pjesma od imena koji će premijerno biti prikazan na Torino Film Festivalu u septembru ove godine.

Posted by on 2019-08-20. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login