Titov bunker u Konjicu predat u nadležnost Vlade FBiH

 Ministarstvo odbrane BiH predalo je vojni objekat u Konjicu poznat pod nazivom Titov bunker Službi za zajedničke poslove organa i tijela Vlade Federacije BiH (FBiH).

Konjic, ARK

Konjic, ARK

Iz Ministarstva odbrane BiH saopćeno je da je objekat “D-0” ili “ARK” u nadležnost federalne Vlade predat 10. februara, u skladu sa Sporazumom o osnovnim principima za rješavanje pitanja nepokretne i pokretne imovine koja će i dalje služiti za potrebe odbrane, a koji je sklopljen između Ministarstva odbrane BiH i entitetskih vlada 2007. godine.

Odlukom Predsjedništva BiH o izmjenama i dopunama Odluke o veličini, strukturi i lokacijama Oružanih snaga BiH od 18. aprila 2012. godine, objekat “D-0” u Konjicu definisan je kao neperspektivan za Oržane snage BiH.

U saopćenju se napominje da na toj lokaciji prestaju da važe nadležnosti Ministarstva odbrane BiH, a samim tim i izdavanje odobrenja za posjetu objektu “D-0” u Konjicu.

Vojni objekat “Titov bunker” nalazi se na lokalitetu bivše namjenske industrije “Igman” Konjic, na desnoj obali rijeke Neretve, prostire se u tri kamuflažne zgrade, ulaz u objekat izgrađen u unutrašnjosti brda, iznad kojeg je planina Zlatar.

Objekat nosi naziv ARK, odnosno “Armijska rezervna komanda”, i sastoji se iz tri dijela – vanjski nadzemni, koji čine tri zgrade, koje liče na vikendice i prvenstveno služe za kamuflažu za tri ulaza u objekat, tuneli koji povezuju vanjski i štićeni dio objekta i imaju funkciju da amortizuju nuklearni udar, te štićeni dio gdje je ugrađen ukupno 21 sistem, a svi skupa čine režim rada i tehničkog održavanja objekta i još funkcionišu.

Osnovna namjena objekta “D-0” bila je da prihvati, smjesti i zaštiti Štab Vrhovne komande, uži dio Predsjedništva i Vlade Jugoslavije, da im obezbijedi optimalne uslove za rad, rukovođenje i komandovanje zemljom na neodređeno vrijeme u kriznim situacijama i u slučaju od opasnosti nuklearnog napada na Jugoslaviju.

Izgradnja objekta počela je u martu 1953. godine, odlukom vojnog vrha bivše Jugoslovenske narodne armije, a za izgradnju je utrošeno 4,6 milijardi američkih dolara.

Posted by on 2015-02-21. Filed under Konjic, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login