Top destinacije: BLIDINJE

BlidinjePark prirode „Blidinje“, osnovan je 30. aprila 1995 godine, smješten je u centralnom dijelu visokih planina Bosne i Hercegovine Vrana i Čvrsnice. Prostire se na površini od 364 kvadratni kilometra na prostoru tri općine: Posušje, Tomislavgrad i Jablanica.

Park prirode Blidinje je dobilo ime po Blidinjskom jezeru koje je smješteno u dnu Dugog polja na visini od 1.184 m n.m., a površine je oko 6 km2. Voda u jezero dolazi (prvenstveno) s okolnih planina, Vrana i Čvrsnice, otapanjem snijega. Ljeti velik dio vode iz Blidinja nestaje u ponorima, zbog čega znatno opadne razina jezera.

BlidinjeCentralnim  dijelom parka dominira Dugo polje sa Blidinjskim jezerom koje se smjestilo u jugoistočnom dijelu parka. Zapadnu granicu čini planina Vran, na jugoistoku rijeka Neretva i planina Čvrsnica, a na sjeveroistoku Doljanka. Poseban geomorfološki rezervat Diva Grabovica u okviru prelijepe cjeline obuhvata i kanjon rijeke Grabovice.

Danas bogati sadržaj flore Parka ispunjava velika raznolikost bilja, od mediteranskih do visoko – planinskih, među kojima je veliki broj endema, od gljiva do ljepotice Parka – munike, koja u Masnoj Luci i okolici ima najveće stanište u Europi.

Među brojnim životinjama Parka svakako je posebnost šumski kralj – mrki medvjed i ukras vrhova Čvrsnice – divokoza. Sudar krških, ledeničkih i morfoloških struktura daje posebnu draž i dramatičnost prostoru. Blidinjsko jezero sa Dugim poljem je jedinstven prirodni ambijent. Na planini Čvrsnici ima mnogo endemskog bilja i krajolici su prelijepi. Autohtona divokoza je zaštitni znak parka.

BlidinjeU Parku se nalazi sportsko-rekreacijski centar Risovac koji se nalazi na 1 250m nadmorske visine. Samo skijalište se nalazi na 1800m u podnožju Čvrsnice. Skijalište je dobro uređeno i posjetitelji mogu koristiti ski lift dužine 575 metara, četverosjed kapaciteta 1 600 skijaša te dječji lift kapaciteta 560 djece na sat. Cijene dnevne karte za odrasle je oko 20 KM a ski-oprema se može iznajmiti za 25 KM.

Za sve informacije obratite se u ured J.P. Park prirode Blidinje na tel/faks 0038739/ 718-514.

Posted by on 2011-07-26. Filed under Izdvojeno, Top Destinacije, Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login