Toyota i Nissan povukli 6,5 miliona vozila

automobilJapanski proizvođači automobila Toyota i Nissan, saopćili su da su povukli 6,5 miliona vozila u svijetu u okviru posljednjeg slučaja sa kvarom na zračnim jastucima kompanije Takata koji se povezuje sa nekoliko smrtnih slučajeva.

Toyota, najveći svjetski proizvođač vozila, navodi da se povlačenje blizu pet miliona vozila odnosi na 35 modela proizvedenih između 2003. i 2007, dok Nissan navodi da je povukao 1,56 miliona vozila proizvedenih od 2004. do 2008, također zbog neispravnih zračnih jastuka kompanije Takata, prenosi AFP.

“Opoziv vozila pogodit će mnoga od naših tržišta, uključujući Japan, Evropu i Sjevernu Ameriku”, rekao je za AFP glasnogovornik Nissana, dodajući da je eksplodiranje zračnih jastuka samo jedan u nizu problema povezanih sa jastucima, prenosi Tanjug.

Saopćenje japanskih autokompanija dolazi nakon što je 20 miliona automobila niza proizvođača, uključujući General Motors i Hondu, već povučeno zbog rizika da će se Takatini zračni jastuci bez potrebe aktivirati i eksplodirati, uz potencijalno fatalne posljedice po putnike u vozilu.

Solidni rezultati

Uprkos opozivu vozila, Nissan je zabilježio solidne finansijske rezultate, pa je u protekloj poslovnoj godini ostvario skok neto profita od 17,6 posto na 457,6 milijardi jena (4,2 milijarde dolara), zahvaljujući slabom jenu i lansiranju novih modela. Kompanija u tekućoj godini očekuje rast zarade na 485 milijardi jena (5,75 milijardi dolara).

Toyota je prošle sedmice saopćila da je njen godišnji neto profit skočio na rekordnih 18,1 milijardu dolara.

Takata, koja posluje u 20 zemalja, jedan je od najvećih proizvođača zračnih jastuka u svijetu i ključni je dobavljač jastuka za velike proizvođače automobila.

Suočena sa brojnim sudskim procesima i istragama vlasti, Takata je priznala da je kriza utjecala na njene rezultate, ali i dodala da vjeruje da će u tekućoj poslovnoj godini ostvariti neto profit od 20 milijardi jena (208 miliona dolara).

Posted by on 2015-05-15. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login