Tragedija u Raspotočju: Stradalo pet rudara!

RaspotočjePet rudara nije preživjelo gorski udar u oknu Raspotočja. Ovu vijest prvi je javnosti saopćio predsjednik Sindikata rudarstva Federacije BiH Sinan Husić. Ostalih 29 rudara izašli su iz jame živi i zbog iscrpljenosti su otpremljeni u bolnicu. Nakon završetka akcije spašavanja na licima porodica neizmjerna sreća i neizmjerna tuga.

Nikome nije jasno zbog čega su javnosti skrivane informacije o stradalim rudarima, ako je rečeno da postoji komunikacija između rudara koji su bili zarobljeni i spasilačkih ekipa. Niti jedno zvanično lice gotovo 20 sati nije ni pomenulo mogućnost da neki od rudara nije preživio nesreću.

Spasilačke ekipe koje su radile na spašavanju rudara u jami Raspotočje su, usljed novog “gorskog udara” i nestabilnog okruženja, te zbog podrhtavanja obrušenog materijala, danas prekinule aktivnosti na izvlačenju pet stradalih rudara.

Prema infomaciji tehničkog tima koji ulazi u jamu, sutra će prva i druga smjena pokušati doći do tijela poginulih rudara. Za izvlačenje stradalih komorata rudarima će trebati možda i nekoliko dana.

 

Posted by on 2014-09-05. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login