Trebević proglašen zaštićenim pejzažom

šuma, drvo, turizam, ekologija, Sarajevo, Trebević

Trebević

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno su usvojili Zakon o proglašenju Zaštićenog pejzaža “Trebević”.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović kazao je da se ovim zakonom pod pravnu zaštitu stavlja područje koje se odlikuje izuzetnom geomorfološkom, hidrološkom, biološkom raznolikošću i kulturno-historijskim vrijednostima.

“Također, donošenjem Zakona, osim pravne zaštite prirodnog naslijeđa, stvorit će se osnovi za uspostavu institucionalnog i cjelovitog upravljanja čitavim prostorom i kontinuirani nadzor i kontrola postupanja unutar zaštićenog područja, uređenje komunalne infrastrukture, uređenje javnih površina, te poboljšati mogućnosti razvoja turizma, sporta i rekreacije, obnove i rekonstrukcije objekata i ostalo”, naglasio je Petrović.

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo ranije je dalo saglasnost za uspostavu Zaštićenog područja “Trebević” čime su se stekli uslovi da ovaj zakon razmatraju i zastupnici u Skupštini KS-a.

Donošenjem Dejtonskog sporazuma, u administrativnim granicama Kantona Sarajevo ostao je samo dio Trebevića.

Područje za valorizaciju prirodnih vrijednosti prostora Trebevića, koje teritorijalno pripada Kantonu Sarajevo, je u jugoistočnom dijelu grada Sarajeva u općine Stari Grad.

Posted by on 2014-04-11. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login