Trgovinski deficit SAD-a porastao više od očekivanog

SAD, dolarTrgovinski deficit Sjedinjenih Američkih Država (SAD) porastao je u februaru za 7,7 posto, te iznosio 42,3 milijarde dolara.

Prema podacima koje je saopštilo Ministarstvo trgovine SAD-a, zbog smanjenog izvoza i povećanja uvoza u mjesecu februaru došlo je i do povećanja trgovinskog deficita, koji je sa predviđenih 38,5 milijardi dolara porastao na 42,3 milijarde dolara.

Izvoz se u februaru smanjio za dvije milijarde ili 1,1 posto u odnosu na mjesec januar, te je iznosio 190,4 milijarde dolara, dok je uvoz porastao u odnosu na januar za jednu milijardu dolara ili 0,4 posto, te je iznosio 232,7 milijardi dolara.

U poređenju sa istim vremenskim periodom 2013. godine, uvoz u SAD-u porastao je za 3,6 milijardi dolara, a izvoz za 2,6 milijardi dolara. U istom periodu trgovinski deficit zabilježio je pad od jedne milijarde u odnosu na prošlu godinu.

Trgovinski deficit je u februaru bio na najnižem nivou u odnosu na period od septembra prošle godine do februara, a uvoz sirove nafte bio je na najnižem nivou u posljednje tri godine.

Posted by on 2014-04-04. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login