Tri namirnice za bolji san

jajaNaučnici su raznim studijama došli do saznanja kako razna hrana zbog svog sastava može pozitivno ili loše uticati na spavanje.

Ove namirnice vam sigurno mogu pomoći da lakše i bolje spavate.
 
Za doručak jedite jaja
 Srećom pa jaja možemo pripremiti na mnogo načina i kombinovati ih s raznim namirnicama od tosta do povrća. A kako doručak može uticati na dobar san noću? Aminokiseline u jajima mogu stimulisati neurone koji proizvode oreksin, a oni imaju ključnu ulogu u regulisanju REM spavanja i budnosti tokom dana.

Uz ručak popijte sok od višnje
Naučnici s univerziteta u Luizijani otkrili su kako prirodni sok od višnje utiče na san. Istraživanje je pokazalo kako su ispitanici u prosjeku spavali 85 minuta duže nakon što su dvije sedmicesvakodnevno popili dvije čaše soka.

Jasmin pirinač za večeru
Jedna druga studija objavljena u stručnom časopisu pokazala je kako jasmin pirinač ima blagotvorno dejstvo na bolji san. Aromatični jasmin pirinač diže glikemijski indeks, a ispitanici koji su je konzumirali zaspali su duplo brže od onih koji su jeli hranu s niskim glikemijskim indeksom.

Posted by on 2014-11-17. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login