Turistička sezona u BiH: Uprkos krizi, povećan broj turista

turisti, BiHAugust je vrijeme godišnjih odmora i mjesec u kojem velik broj građana posjećuje neku od destinacija u zemlji ili inozemstvu.

Turistički radnici u Bosni i Hercegovini nisu jedinstveni kada je u pitanju ovogodišnja turistička sezona. U Sarajevu je znatno više turista, dok je u Hercegovini ovogodišnja sezona slabija od prethodnih.

Ako se posmatra na nivou cijele Bosne i Hercegovine, ovogodišnja turistička sezona bolja je nego prethodna. Štaviše, prema riječima Asje Hadžiefendić-Mešić iz Turističkog udruženje u Bosni i Hercegovini, ova se sezona definitivno može smatrati rekordnom. “Statistički podaci govore o rekordnoj posjeti turista Bosni i Hercegovini u prvih pet mjeseci ove godine. U BiH je u periodu od januara do kraja maja boravilo oko 300.000 turista i to je povećanje od 11,3 posto u odnosu na isti period prošle godine. U istom periodu ostvareno je 623.000 noćenja, što je povećanje od 9,2 posto”, kaže Hadžiefendić-Mešić.

Hercegovina podbacila

No, nisu u svim dijelovima Bosne i Hercegovine zadovoljni ovogodišnjom sezonom. Andrija Krešić, predsjednik Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), kaže za Novo vrijeme da je ovogodišnja sezona u Hercegovini znatno lošija nego prethodna. “Posebno smanjenje broja turista bilježimo u vrijeme koje mi nazivamo vrhuncem turističke sezone, a to su mjeseci juni, juli i august. Još nemamo precizne podatke, ali to smanjenje je blizu 30 posto u odnosu na isti period prošle godine”, kaže za Novo vrijeme Andrija Krešić, uz napomenu da se turistički radnici nadaju da će barem u augustu biti više turista. Ipak, ono što je do sada izgubljeno teško može biti nadoknađeno u augustu, čak i da se zabilježi znatno veći broj turista u odnosu na august prethodne godine.

turisti, BiH, RaftingKrešić smatra da su dva osnovna razloga za lošiju turističku sezonu u Hercegovini. Osnovni je ekonomska kriza u Evropskoj uniji, posebno u Italiji. Poznato je da je Međugorje najznačajnija turistička destinacija Hercegovine, a da najveći broj posjetilaca u Međugorje dolazi iz Italije. Suočeni s ekonomskom krizom, Italijani se sve češće odlučuju za ljetovanje u svojoj domovini, a u tome ih podstiču i italijanske vlasti nudeći im razne povlastice i subvencije ukoliko se opredijele da ovog ljeta ne putuju izvan Italije. Drugi vrlo važan faktor jeste činjenica da je muslimanski sveti mjesec ramazan utjecao na to da se vrlo mali broj Bošnjaka muslimana odluči ljetovati u julu i početkom augusta u Neumu, a, kako ističe Krešić, većina turista u Neumu su Bošnjaci iz unutrašnjosti BiH.

Osnovna zamjerka turista koji posjećuju Hercegovinu, odnosno područje HNK-a, jeste loša putna infrastruktura. Jedan od aspekata loše putne infrastrukture je nepostojanje adekvatne saobraćajne signalizacije. Tako turisti u vlastitoj organizaciji teško mogu posjetiti neke turističke atrakcije iz jednostavnog razloga – ne postoji signalizacija koja bi ih odvela do tih lokacija. Kada Turistička zajednica HNK-a, zajedno s preduzećima koja su zadužena za održavanje putne infrastrukture, i postavi određenu signalizaciju, česti su slučajevi njenog uništavanja. Također, česte primjedbe odnose se i na uređenost gradskih ulica te održavanje čistoće u hercegovačkim gradovima. Ove godine najveći broj turista koji su posjetili HNK dolazi iz Italije, Poljske i Slovenije.

U RS-u najviše turista iz regiona i Rusije

Prema Republičkom zavodu za statistiku RS-a, tokom šest mjeseci 2013. godine Republiku Srpsku posjetilo je 124.642 turista koji su zabilježili 320.370 noćenja, što je 4,9 posto više dolazaka i 4,2 posto više noćenja u odnosu na isti period prethodne godine. Ako usporedimo broj ostvarenih noćenja tokom šest mjeseci 2013. godine u odnosu na isti period prošle godine, planinska mjesta bilježe povećan broj noćenja za 8,5 posto, ostala turistička mjesta povećanje također za 8,5 posto, dok je u banjskim mjestima zabilježeno smanjenje broja noćenja za 1,7 posto. Iz Turističke organizacije Republike Srpske kažu da najveći broj turista koji posjećuju RS, osim domaćih dolazi iz susjednih zemalja, i to redom: iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, dok se od ostalih zemalja ističu Rusija, Italija, Austrija i Njemačka. Po vrsti turističkih mjesta domaći turisti su najviše noćenja ostvarili u banjskim mjestima, zatim slijedi kategorija koju turistički radnici nazivaju “ostala turistička mjesta”, odnosno mjesta koja posjeduju atraktivne faktore (klimatske, kulturno-historijske, te riječna i jezerska mjesta).

Najveću posjetu stranih turista zabilježile su lokacije koje možemo svrstati u  “ostala turistička  mjesta”, zatim slijede planinska i banjska mjesta. Banja Luka, Trebinje, Istočno Sarajevo, Višegrad, Bijeljina i Teslić svakako se izdvajaju kao najposjećenije turističke destinacije u RS-u. Iz Turističke zajednice RS-a kažu da iz komunikacije s turistima i na osnovu njihovih primjedbi zaključuju ono što već sami znaju – neophodno je poboljšati uvjete, renovirati i povećati smještajne kapacitete, modernizirati i osavremeniti usluge u skladu s evropskim i svjetskim standardima i zahtjevima turista te obogatiti ponudu dodatnim sadržajima. Tek kada se to uradi, moguće je očekivati povećanje broja turista, što bi značilo i povećanje prihoda.

Svaki peti turist u Sarajevu iz Turske

turisti, BiH, NeumU Sarajevu, odnosno u Kantonu Sarajevo, došlo je do izuzetnog povećanja broja turista u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period protekle godine. Sarajevo je u prvih šest mjeseci 2013. godine posjetilo 134.915 turista i to je povećanje od 11,9 posto u odnosu na prošlu godinu. Turisti su ostvarili ukupno 255.557 noćenja i to je povećanje od 10,7 posto. Top deset zemalja iz kojih turisti dolaze u Sarajevo su: Turska, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Južna Koreja, Njemačka, Austrija, Italija, Sjedinjene Američke Države i Francuska. Ipak, uvjerljivo najveći broj turista u Sarajevo dolazi iz Turske – svaki peti turist u Sarajevu je iz Turske, što pretvoreno u brojke znači da je Sarajevu u prvih šest mjeseci posjetilo gotovo 30.000 turista iz Turske. Ukoliko govorimo o zamjerkama turista koji posjećuju Sarajevo, iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo (KS) ističu na prvom mjestu gradski prijevoz. Sve što je vezano za gradski prijevoz, uključujući i taksi, predmet je čestih kritika turista. Neredovne linije, prljava vozila, neobilježena stajališta, neuključivanje taksimetara – samo su neke od primjedbi turista. Za neke izuzetne turističke atrakcije u okolini Sarajeva uopće ne postoje redovne autobuske linije, što mnoge turiste sprečava da ih posjete.

Turisti koji dolaze u Sarajevo uglavnom znaju šta žele posjetiti te se, kada dođu, uglavnom raspituju kojim prijevozom da dođu do tih lokacija. “Ove smo godine prvi put imali primjedbe na nedostatak kulturno-zabavnih sadržaja, posebno u junu. Turistima također nikako nije jasno da ne postoji mjesto gdje se stalno izvode sevdalinke, jer to smatraju pravim bosanskim brendom”, kažu za Novo vrijeme iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Iako je očekivati da većina turista posjeti Baščaršiju, jedna od najposjećenijih lokacija jeste Tunel spasa; 95 posto turista koji dođu u Sarajevo obiđu ovu lokaciju. Većina turista žele vidjeti i ostale znamenitosti koje podsjećaju na proteklu agresiju i opsadu Sarajeva, pa su tako Aleja snajpera, Jevrejsko groblje i druge lokacije vezane za rat itekako posjećene. Uz Skakavac, ove godine porast posjeta bilježi i Lukomir.

Manje od polovine prijavljenih noćenja

Svi do sada izneseni podaci o broju turista koji posjećuju BiH odnose se samo na prijavljene turiste i prijavljena noćenja. Prema podacima kojima raspolažu turističke zajednice kantona i entiteta, više od polovine turista koji posjete BiH ne bivaju prijavljeni. Prema procjenama Turističke zajednice Kantona Sarajevo, samo 40-50 posto turista bivaju prijavljeni, a odgovornost je na kantonalnim i federalnim inspekcijama te na poreznoj upravi. Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo potvrdili su nam da kontakti s inspekcijama postoje, ali da stanje na terenu pokazuje da saradnja nije na zadovoljavajućem nivou.

turisti, MostarKoliki je broj neprijavljenih turista vidi se i po činjenici da je, kad je riječ o popunjenosti kreveta, u jeku turističke sezone u Sarajevu popunjeno tek 19,3 posto, a s aspekta popunjenosti soba 41,4 posto. Ovih je dana u Sarajevu gotovo nemoguće pronaći smještaj bez prethodne rezervacije, dok hotelijeri konstantno proširuju kapacitete. Ni u Turističkoj organizaciji RS-a nemaju tačne podatke o broju neprijavljenih noćenja, ali procjenuju da se više 100.000 noćenja utaji svake godine. Iz Turističke zajednice HNK-a pozivaju turističko-ugostiteljske inspekcije Kantona i Federacije BiH da tokom sezone pojačaju svoj rad, čime bi se znatno smanjio broj neprijavljenih noćenja.

No, nisu problem samo neprijavljena noćenja. Velik broj turističkih radnika uopće nije prijavljen. Tako je u julu inspekcija u Međugorju zatekla hotel pun gostiju bez ijednog radnika, izuzev recepcionerke, koja, također, nije bila prijavljena.

Posted by on 2013-08-21. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login