Turizam zasnovan na siru:Travnik u IPA projektu prekogranične saradnje

sirOpćina Travnik je na sastanku održanom u Bjelovaru dogovorila projekat stvaranja zajedničke turističke ponude zasnovane na siru. U Bjelovaru je održan zajednički sastanak predstavnika Travnika,Tomislavgrada, Kutine i Bjelovara. Razlog ovog sastanka je ostvarivanje prekograničnog partnerstva i razvoj zajedničkih prekograničnih akcija s ciljem razvoja zajedničke turističke ponude na osnovu zajedničke prirodne i kulturne baštine.

Ovim partnerstvom Općina Travnik će sa Bjelovarom, Kutinom te Tomislavgradom, prijaviti zajednički turistički prekogranični projekat kojim će se prijaviti na 3. poziv u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007 – 2013. s ciljem poticanja stvaranja prekogranične saradnje i partnerstva; poticanja razvoja zajedničkih prekograničnih aktivnosti revitaliziranja privrede, zaštite prirode i okoliša i unapređenja socijalne povezanosti na programskom području.

Opći cilj ovog projekta zasnovan je na činjenici da sva četiri grada, osim svojih specifičnosti, kulturnih i prirodnih vrijednosti imaju razvijenu proizvodnju autohtonih sireva. Iz tog zaloga sir je izabran kao proizvod koji povezuje ova područja te stavljen u središte razvoja turističke ponude zasnovane na gastro-enološkim vrijednostima. Upravo ta raznolikost ponude sireva predstavlja dobru podlogu za povezivanje regija u jedinstven turistički proizvod.

“Ovim projektom će se odrediti četiri glavne vrste sireva koji će se tiristički predstaviti na tematskom putu sira sa centralnim info punktovima I “jestivim suvenirnicama” na pijacama i trgovima ova četiri grada i međunarodnim i domaćim sajmovima”, istaknuto je na sastanku.

Na sastanku su načelnici/gradonačelnici definisali predstojeće aktivnosti I zaključke na osnovu kojih će administracije sva četiri partnera usaglasiti glavni projekat sa kojim će prijaviti do 04.11.2013.godine na poziv IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007 – 2013.

Posted by on 2013-10-15. Filed under Tomislavgrad, Travnik, Turizam, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login