Turska: Kilogram trešanja prodaje po cijeni od 80 eura

trešnjeU plastenicima naselja Kemalpasali u turskom Izmiru uzgajaju se trešnje, koje sazrijevaju mjesec dana prije vremena predviđenog za berbu. Ova trešnja uzgajana u plasteniku kupcima izvan zemlje prodaje se za oko 80 eura po kilogramu.

Rano sazrijevanje ove trešnje uzgajane u plasteniku povećava njenu cijenu na tržištu, a njena prednost je što za razliku od trešanja koje se uzgajaju napolju, ne mora da se bori sa mrazom, kišom i drugim vremenskim neprilikama.

Mustafa Ozyurt, poljoprivrednik iz Kemalpasalija u Turskoj, u razgovoru za Agenciju Anadolija, kazao je kako je berba trešnje trebala biti 30. marta, no da to nije bilo moguće zbog velike hladnoće od prethodnog mjeseca. On je dodao kako mu je cilj da naredne godine krajem mjeseca mart obavi berbu trešnje iz plastenika.

“Da sam uspio obaviti žetvu ove godine 30. marta, mogao sam prodavati trešnje i po cijeni od 100 eura po kilogramu”, kazao je Ozyurt.

Ideju za uzgajanje trešanja u plasteniku Ozyurt je dobio od svog unuka.

“Unuk me je 2012. godine pitao da li su trešnje rodile. Ja sam mu odgovorio da im trebaju još dvije sedmice da sazriju. Onda me je on upitao zar ih ne mogu uzgajati u plasteniku, a ja sam odgovorio da mogu. Ujutro sam se probudio, nazvao sam majstora koji mi postavlja plastenike i napravio ovaj plastenik”, prisjetio je Ozyurt.

Prve dvije godine proveo je u isprobavanju uzgoja trešanja u plasteniku, kako je to bio prvi put da se time bavi.

“Tokom prve dvije godine nismo imali neki prinos, zbog našeg neiskustva i neznanja. Ove godine trešnje su rodile fino, a i mi smo stekli dosta iskustva”, rekao je Ozyurt.

Ozyurt je izrazio nadu da će uzgoj trešanja u plasteniku u Kemalpasi i okolini postati rasprostranjeniji, te dodao kako je njegov cilj da trešnje izvozi u Evropu.

“Cijena trešanja koje sazriju van sezone je 50 puta veća od onih koje sazriju u sezoni. Sada ih planiramo prodavati i po cijeni od 80 eura”, istakao je Ozyurt.

Na površini od 3.200 metara kvadratnih Ozyurt posjeduje plastenik koji broji 120 stabala trešnje u vrijednosti od 140.000 KM, a rekao je kako će imati oko tri tone trešanja ove godine.

Posted by on 2014-04-13. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login