Turska: Vrhovni sud naložio ukidanje blokade Twittera

Twitter, Turska

Twitter, Turska

Vrhovni sud Turske je proglasio nelegalnom blokadu društvene mreže Twitter, objavila je turska privatna televizija NTV. Sud je naložio ukidanje blokade Twittera i dao takvu instrukciju Upravi za telekomunikacije i vladi, navela je televizija.

Twitter je blokiran 20. marta po nalogu premijera Redžepa Tajipa Erdogana, zbog objavljivanja raznih snimaka koji ga povezuju sa navodima o korupciji.

Iako su mnogi građani u Turskoj, uključujući predsjednika Abdulaha Gula, uspjeli da zaobiđu blokadu Twittera, ona je izazvala lavinu kritika i nazvana mjerom cenzure i znakom autoritarne prirode konzervativno islamističkog premijera koji je na vlasti od 2002. godine.

Niži sud je ranije naložio ukidanje zabrane te društvene mreže, ali su vlasti navele da imaju 30 dana da sprovedu tu odluku suda i da će se na nju žaliti.

Nedjelju dana poslije Twittera, turska vlada je blokirala pristup Youtubeu, nakon što je objavljen snimak jednog tajnog sastanka vlade. Erdogan je to nazvao kukavičkim i nemoralnim činom, te ocijenio da je to pokušaj da se oslabi njegova vladajuća partija uoči lokalnih izbora koji su održani u nedjelju.

Uprkos pritiscima na vladu od sredine decembra zbog navoda o umiješanosti u političku i finansijsku aferu, Erdoganova partija Pravde i razvoja osvojila je ubjedljivu većinu na lokalnim izborima.

Posted by on 2014-04-03. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login