Turski film “Pjesma moje majke” najbolje ostvarenje 20. SFF

 Sarajevo Film FestivalSvečanom ceremonijom i dodijelom nagrada u subotu navečer u Narodnom pozorištu u Sarajevu zatvoren je jubilarni 20. Sarajevo Film Festival.

Film “Pjesma moje majke” turskog redatelja Erola Mintasa dobio je Srce Sarajeva za najbolje ostvarenje.

“Ovu nagradu posvjećujem majci Nigar, koja je živi u istambulskoj četvrti Tarlabasi u kojem su mnoge kurdske izbjeglice pronašle svoj dom devedesetih godina. Također nagradu posvjećujem svim majkama koje su doživjele istu sudbinu, vidimo što se događa na planini Sindžar”, kazao je redatelj Erol Mintas.

Ovaj film je dobio i Srce Sarajeva u kategoriji najboljeg glumca, a dobio ga je Feyyaz Duman za ulogu maldog učitelja Alija.

Srce Sarajeva za najbolju glumicu dobila je Mari Kitia za ulogu u gruzijskom filmu “Nevjeste”. Glumica nije nazočila ceremoniji dodijele nagrada zbog trudnoće. Ovaj film dobio je i specijalno priznanje festivala.

Srce Sarajeva za najbolji kratki flim dobio je film “Kokoška” koji je rađen u hrvatsko-njemačkoj koprodukciji, redateljice Une Gunjak.

U ovoj kategoriji specijalna priznanja dobili su filmovi “Zakoni” iz Crne Gore i “Pogubljenje” iz Mađarske.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film otišlo je u ruke hrvatskoj redateljici Tihi K. Gudac za film “Goli”. Nakon što je primila nagradu redateljica je rekla da je posvećuje svim žrtvama totalitarnih režima, a posebno žrtvama Golog otoka.

Specijalna priznanja za dokumentarni flim otišla su u ruke filmu “Presuda u Mađarskoj”, mađarske redateljice Eszter Hajdu i hrvatskoj redateljici Tatjani Božić za film “Ljubavna odiseja”.

Počasno Srce Sarajeva uručeno je bh. redatelju Danisu Tanoviću, koji je kazao kako je tu nagradu dugo čekao.

“Najljepša stvar je uzvračena ljubav. Ja sam svoje srce dao Festivalu prije dvadeset godina. Želim čestitati Festivalu rođendan i reći kako mi je izuzetna čast primiti ovu nagradu”, kazao je Danis.

Ranije su Počasna Srca Sarajeva uručena meksičkom glumcu Gael Garcia Bernalu i francuskoj dizajnerici Agnes B.

Elma Tataragić, selektorica festivala za Takmičarski program za igrani i kratki flim dala je kratku ocjenu ovogodišnjeg festivala.

“Nikad više gostiju, filmova na festivalu. Mnogo je bilo svjetskih i regionalnih premijera. Mislim da je žiri imao jako težak posao. Prave odjeke o festivalu, čut ćemo tek nakon nekoliko dana”, kazala je Tataragić.

Rada Šešić, selektorica programa za dokumentarni flim kazala je kako se festival za ovih 20 godina nevjerovatno razvio.

“Prvo smo imali program za tri dana, pa smo ga produžili na pet, i na kraju čak na sedam dana. Imamo selektore iz cijelog svijeta koji dođu u Sarajevo da gledaju regionalni dokumentarni film. Ove godine autori su imali hrabrosti da progovore o brojinim problemima u društvima od Gruzije do BiH”, istakla je Šešić.

Dan ranije, dodijeljene su i partnerske nagrade festivala. Nagrada Udruženja filmskih radnika “Ivica Matić” uručena je Mustafi Mustafiću za doprinos bh. kinematografiji i Danisu Tanoviću za film “Epizoda u životu berača željeza”.

Cineuropa nagarada dodijeljena je kosovskom filmu “Tri prozora i vješanje”.

CICAE nagrada Međunarodne konfederacije umjetničkih kina dodijeljena je austrijskom filmu “Macondo”.

EDN TALENT nagrada koja je ustanovljena kroz saradnju Sarajevo Film Festivala i Evropske dokumentarističke mreže dodijeljena je rumunjsko-srbijanskom filmu “Šuma”.

Kratki film “Poziv u pomoć” iz Finske dobio je nagradu, koja ga nominira za nagradu Evropske filmske akademije (EFA) za najbolji kratki film.

U kategoriji studentskih filmova iz BiH, najboljim filmom proglašen je film “Iskupljenje” Mirne Dizdarević. Specijalna priznanja dobili su film “Zid” Zulfikara Filandre i film “Neko od nas” Anje Kavić.

I posljednjeg dana fesitvala publika u Sarajevu imala je prigodu vidjeti velik broj filmova. U programu “Predpremijera” prikazan je film “Broj 55” hrvatskog redatelja Kristijana Milića. Riječ je o filmu koji je ove godine na Pulskom filmskom festivalu osvojio osam Zlatnih arena. Redatelj Milić za Radio Slobodna Europa izjavio je kako mu je HRT ponudio da snimi ovaj film jer se sličnom temom bavio u filmu “Živi i mrtvi”.

“Meni je tema o domovinskom ratu bliska jer sam i sam u njemu sudjelovao i mislim da treba napraviti nešto po toim pitanju. Tema je po meni dobra. Priča je istinita”, rekao je Milić.

On je istakao da nije iznenađen da njegov film nije uvršten u Takmičarski program za igrani film SFF-a.

“Ja sam mislio da se to neće uklapati u koncepciju Festivala. Meni je jako drago da je taj film uopće pušten na Festivalu, mislim da je to dobra stvar kako bi ga ljudi mogli vidjeti”, zaključio je Milić.

Tokom devet dana festivala publika u Sarajevu je imala priliku vidjeti 246 filmova, autora iz 60 zemalja svijeta. Na festivalu je bilo akreditrano preko 300 gostiju i 800 novinara. Procijenjuje se da je Festival tokom devet dana posjetilo preko 100.000 posjetitelja.

Festival je službeno zatvoren projekcijom filma “Čarolija na mjesečini” američkog redatelja Woodyja Allena.

Posted by on 2014-08-24. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login