Tužitelji traže zatvor za čelnike Barcelone

Barcelona Josep Bartomeu Sandro RosellŠpansko Tužilaštvo od Vrhovnog suda traži izricanje zatvorskih kazni za čelnike Barcelone, zbog prevare i pronevjere poreza pri realizaciji transfera brazilskog nogometaša Neymara.

Tužilaštvo je okončalo istražni postupak, a u ponedjeljak je od Vrhovnog suda zatražilo izricanje zatvorske kazne u trajanju od dvije godine i tri mjeseca za predsjednika Barce Josepa Maria Bartomeua i kaznu zatvora u trajanju od sedam godina za bivšeg predsjednika tog katalonskog kluba Sandra Rosella.

Također se traži da Barcelona plati novčanu kaznu u vrijednosti od 33 miliona eura.

Analitičari optužuju Real

Bartomeu je na čelu Barcelone naslijedio Rosella poslije ostavke u januaru 2014. godine, nakon što je osumnjičen i postao predmet istrage zbog fabriciranja informacija u cilju skrivanja cijene transfera.

Rosell je po dolasku Neymara iz brazilskog Santosa u ljeto 2013. godine saopćio kako je transfer koštao 57 miliona eura, da bi njegov nasljednik Bartomeu kasnije kazao da se radi o 86,2 miliona eura.

Španski mediji tvrde da je transfer iznosio čak 94,8 miliona eura kada se uzmu u obzir naknade posrednicima koji su učestvovali u njegovoj realizaciji.

Iz Barcelone navode kako nije bilo nezakonitih radnji i da je neprihvatljiv napad te vrste na renomirani klub.

Sportski analitičari u Španije mišljenja su da iza cijelog procesa stoji rukovodstvo Reala iz Madrida, velikog rivala Barcelone.

Posted by on 2015-03-24. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login