Tuzlanska Dita u ponedjeljak pokreće proizvodnju

 Tuzla, DitaTuzlanska tvornica deterdženata ”Dita” pripremila je proizvodne pogone i u ponedjeljak zvanično kreće s proizvodnjom.

Radnici tuzlanske “Dite” široj javnosti u posljednjih nekoliko godina bili su poznati po problemima koje imaju i stalnom učešću na protestima. Ovih dana proteste ispred raznih institucija odlučili su zamijeniti proizvodnjom.

Naime, nedavno su uključili mašine i prvi put nakon dužeg perioda počeli da proizvode sredstva za higijenu po kojima su bili prepoznatljivi u BiH i regiji.

-Mi smo obavili razgovore s određenim našim trgovinskim lancima, koje smo zamolili da proizvode “Dite” stave na police i na taj način pomognemo “Diti” – rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Emina Busuladžić, radnica u “Diti” i predstavnica Sindikata radnika izjavila je za Fenu “da su oni izvršili analizu sirovina i deterdženata te da sve je spremno da u ponedjeljak 8. juna zvanično krenu s proizvodnjom”.

-Iz proizvodnje će izaći četiri kvalitetna proizvoda: Blic, Bronhocijev, Fas i Gril – naglasila je ona.

-Radnici su sakupili par tona starog željeza, staru ambalažnu foliju u krugu fabrike i imaju namjeru to prodati prodati, da bi kupili određenu količinu sirovina za proizvodnju – istakla je Busuladžić.

-S obzirom da “Dita” ima veliku zgradu, odlučili smo da jedan dio damo u zakup, te i na taj način osiguramo sretstva – kazala je ona.

Predstavnica Sindikata je najavila da 30. juna zasijeda Skupština povjerilaca “Dite”, koju čine radnici, banke, dobavljači, državne institucije, na kojoj se odlučuje o sudbini Dite za period koji predstoji.

-Mi pokrećemo proizvodnju da pokažemo da ‘Dita’ može da radi, da bi smo i povjeriocima dali jasnu poruku – poručila je Busuladžić.

Posted by on 2015-06-06. Filed under Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login