Tuzlanski pozorišni dani od 23. do 27. novembra

Menadžment Narodnog pozorišta Tuzla nije želio da odustane od tradicionalnih Tuzlanskih pozorišnih dana pa je, kako kažu u šali, ove godine pripremio “covid izdanje” ove manifestacije.

Narodno pozorište Tuzla
Narodno pozorište Tuzla

U okviru njih biće prikazane četiri predstave u sali Narodnog pozorišta Tuzla. Svakoj predstavi moći će da prisustvuje po 75 gledalaca.

Situacija je daleko od idealne jer su Tuzlanski pozorišni dani donosili tuzlanskoj publici željno čekane i odabrane predstave iz zemalja regiona, što ove godine zbog pandemije nije bilo moguće organizovati. Planirano je pet predstava, ali je zbog povrede jednog od glumaca, predstava „Crkva Bosanska“ domaćeg pozorišta, koja je trebala otvoriti Pozorišne dane, morala biti otkazana.

“Imaćemo zaista neke vrlo zanimljve predstave, predstavu „Ich liebe Deutschland“ u kojoj igra Jasmina Dedić, naša saradnica koja ima jedan zanimljiv monodramski projekat. Imaćemo i jednu našu premijeru i vrlo sam sretan zbog toga i srean sam što mogu najaviti premijeru predstave „O štetnosti duhana i tako tome slično“ u kojoj igraju Damir Mahmutović i Alisa Brkić, dobro poznata glumačka lica”, navodi direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić.

“Ovo je jedna neobična predstava koja je sastavljena iz više različitih Čehovljevih komada, uzeli smo njegove jednočinke i spojili ih u jednu cjelinu i moram da pohvalim svog kolegu Damira Mahmutovića, koji je svu tu dramaturgiju uradio sam”, kaže glumica Alisa Brkić.

Uz dvije predstave Narodnog pozorišta Tuzla i jednu predstavu tuzlanskog ArtTeatra, publika će imati priliku pogledati i predstavu „Ime“ gostujućeg „Pozorišta mladih“ iz Sarajeva. Zbog pandemijskih mjera predstavama će moći prisustvovati maksimalno 75 gledalaca.

“S obzirom na smanjeni kapacitet vrlo često nam se dešava da karte zaista brzo budu rasprodane i to govori koliko je zapravo pozorište važno u kriznim trenucima. Mislim i da direktni kontakt koji mi imamo sa publikom koja dolazi na naše predstave zapravo pokazuje kolika je važna sama umjetnost i koliko ljudima znači što se tračak nekakvog normalnog života u ovom, usudiću se reći nenormalnom vremenu, mogu da osjete u pozorištu”, naglašava Ćatibušić.

Predstava „Ich liebe Deutschland“ „Artteatra“ Tuzla i Umjetničke radionice Srebrenik otvoriće u ponedjeljak, 23. novembra ovogodišnje Tuzlanske pozorišne dane, a zatvoriće ih predstava „Čarlijeva tetka“ domaćeg pozorišta u petak 27. novembra.

Posted by on 2020-11-21. Filed under Kolumna. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login