U Beogradu danas skup podške bh. protestima za JMB

JMBG, protestiNa Kalemegdanu, kod spomenika Pobjednik, za danas u 16 sati zakazan je skup pod nazivom Svi smo mi Belmina, u znak podrške građanima Sarajeva koji protestuju ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Protesti u Sarajevu počeli su nakon što je u srijedu, 5. juna, objavljena vijest da tromjesečna beba Belmina Ibrišević ne može da ode na hitno liječenje u inostranstvo, jer roditelji ne mogu da joj izvade pasoš.

Razlog za to je što je Belmini, kao i svim bebama rođenim u BiH poslije 12. februara ove godine, uskraćeno pravo da dobije jedinstveni matični broj (JMB), jer je presudom Ustavnog suda BiH prestao da važi dotadašnji Zakon o matičnom broju BiH.

Belmina Ibrišević je u međuvremenu, zahvaljujući privremenom rješenju koje ostaje na snazi 180 dana, dobila JMB i pasoš, ali građani zahtijevaju trajno rješenje o izdavanju jedinstvenih matičnih brojeva.

Posted by on 2013-06-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login