U BiH ima 512 milionera

Konvertibilna marka

Konvertibilna marka

U Bosni i Hercegovini trenutno živi 512 milionera. Oni na računima u komercijalnim bankama imaju prosječno po milion konvertibilnih maraka.

Vlasnici najdebljih bankarskih računa u BiH zajedno imaju konto “težak” 630 miliona konvertibilnih maraka (KM) ili 322 miliona eura, što znači da neki od njih na štednji imaju više od milion KM, pokazalo je istraživanje informativnog portala Slobodna Bosna.

Rekorder je jedan poznati muzičar, koji na svom računu ima 32 miliona KM (16,3 miliona eura), a među multimilionerima ima i nekoliko zvučnih imena iz svijeta sporta, estrade i privatnog poduzetništva.

Broj multimilionera u BiH svakako je višestruko veći kada se štedišama s oročenih milion i više KM pridoda armija privatnih preduzetnika čije firme vrijede više stotina miliona KM, ali i ne mali broj onih koji iz različitih razloga novac drže na drugom mjestu ili su ga pak iznijeli iz zemlje i položili na nerezidentni račun negdje u svijetu.

Sajt ističe da su podaci rezultat njihovog opsežnog istraživanja, podstaknutog zvaničnim informacijama o rekordnom rastu štednih depozita građana BiH u komercijalnim bankama.

Zaključno s krajem aprila ove godine, štednja građana BiH premašila je iznos od 9,5 milijardi KM (4,8 milijardi eura) i već je sada izvjesno da će do kraja godine probiti barijeru od 10 milijardi KM.

Istražujući zašto posljednjih nekoliko godina štednja građana ubrzano raste, po izuzetno visokoj stopi od 10 posto na godišnjem nivou, što je pet puta više od realnog rasta bruto domaćeg proizvoda, sajt navodi ocjenu bankara da štednju građana snažno privlači krajnje liberalni poreski sistem.

Kamate na oročenu štednju su i do 50 posto veće od evropskog prosjeka. Za razliku od većine ostalih evropskih država, u BiH ne postoji porez na kapitalnu dobit, dakle štediša ne plaća porez na zaradu ostvarenu od kamata, prenosi Tanjug.

Osim toga, pasivne kamate, dakle one kamate koje banka isplaćuje štedišama, neuporedivo su veće od evropskog prosjeka. Primjera radi, štediša u Njemačkoj može da računa na maksimalnu kamatu od 1,5 posto, dok se pasivne kamate u BiH na oročenu štednju kreću u rasponu od 2,5 do 3,5.

Bogatašima u BiH se ne isplati da iznose novac u inostranstvo, jer će u bilo kojoj evropskoj državi da zarade manje i još će pri tom morati da plate visok porez na kapitalnu dobit, naveo je sajt.

Posted by on 2015-05-12. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login