U BKC TK “Dani evropskog naslijeđa u BiH” 25. i 26. septembra

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona (BKC TK) zajedno sa partnerima obilježava Dane evropskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini, događajima planiranim za 25. i 26. septembar.

BKC Tuzla
BKC Tuzla

Manifestacija, čiji je pokrovitelj Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona počinje svečanim otvaranjem tematske izložbe Harija Ejubovića i Faruka Ibrahimovića, u Velikoj galeriji BKC TK u petak 25. septembra u 19 sati.

U okviru izložbe bit će predstavljene umjetničke fotografije spomenika kulture Bosne i Hercegovine Faruka Ibrahimovića te slike, instalacije i objekti autora Harija Ejubovića inspirisani motivima bogatog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine i Evrope.

Drugi događaj u okviru te manifestacije bit će stručno predavanje i panel diskusija za uposlenike ustanova kulture s područja Tuzlanskog kantona (Ministarstva za kulturu sport i mlade Tuzlanskog kantona, Turističke zajednice TK i drugih ustanova i organizacija). Tema je Memorijalni spomenici Bosne i Hercegovine.

Predavanje i panel diskusija najavljeni su za 26. septembar u Plavoj sali JU BKC TK, s početkom u 12 satiUvodničar će biti saradnica za historiju umjetnosti u Komisiji za učuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovin Aida Bičakčić, a moderator je stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu JU BKC TK Benjamin Bajrektarević, navode iz JU BKC TK.

Manifestacija ‘Dani evropskog naslijeđa’ organizira se u evropskim državama, ima za cilj privući pažnju javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine. I ove godine doprinos će dati Bosanski kulturni centar TK, zajedno sa partnerima Muzejom Istočne Bosne i JP RTV TK.

Posted by on 2020-09-21. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login