U Bosanskom Petrovcu ove godine zasijano 7,5 hektara lana

lan

lan

Prema evidenciji Službe za poljoprivredu u Bosanskom Petrovcu ove godine zasijano je 7,5 hektara lana.

Tri poljoprivredna proizvođači u Bosanskom Petrovcu, općinskoj službi za poljoprivredu, prijavili su sjetvu lana, koja je zasijana na tri parcele, na imanju Radišić Jovice i Kerkez Vojina zasijano je po 2 hektara, a na imanju Latinović Miodraga 3,5 hektara.

Sjeme lana je jedno od najvažnijih izvora sušivih ulja. Postoje podaci, da se lan u tu svrhu uzgajao još prije 6.000 godina. Sadržaj ulja u sjemenu je od 32% do 43%. Laneno ulje se uglavnom koristi za proizvodnju boja, lakova, mehkih sapuna i tiskarskih boja.

Biljka koja je dugo godina bila zaboravljena na ovim područjima, u Bosanskom Petrovcu ogledno se počela sijati 2010. godine, a 2011. godine zasijane su prve parcele od jednog hektara.

Prinosi lana su se u Bosanskom Petrovcu pokazali izuzetno dobrim, pa je u proteklih 5 godina površina zasijana lanom povećana za sedam puta, navedeno je iz Službe za odnose s javnošću općine Bosanski Petrovac.

Posted by on 2015-04-26. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login