U Evropi sve veća upotreba automobila na plin

auto, plinPopularnost tečnog naftnog gasa (LGP) ili auto-plina je u porastu zbog sve većeg broja evropskih potrošača koji kupuju automobile na plin.

Prema podacima Svjetske LPG asocijacije, ukupan broj automobila na plinski pogon u Evropi tokom 2012. godine iznosio je 494.000.

Asocijacija je predvidjela kako će se do kraja 2013. godine ovaj broj povećati za oko pola miliona.

U istraživanju predviđa se porast upotrebe automobila na plin iz dva razloga. Prvi leži u činjenici da je LPG izvor energije koji sadrži veću kaloričnu vrijednost po jedinici u odnosu na polovna goriva kao što su benzin i dizel. To znači da LGP pruža veću energetsku vrijednost, a prema nekim analizama može biti i pet puta efikasniji u odnosu na tradicionalna goriva.

Drugi razlog pokazuje da sagorijevanje LGP-a emitira 33 posto manje CO2 od ugljena i 15 posto manje nego lož ulje, a ovaj podatak potvrdila je i Agencija za zaštitu životne sredine i upravljanja energijom.

Prema informacijama nekih stručnjaka, ljudi su zadovoljni upotrebom LGP-a.

“LGP je poželjno gorivo ne samo iz razloga pristupačnosti cijene već zbog činjenice da je dobar za zaštitu i očuvanje životne sredine. Danas Rusija, Kina i američke zemlje koriste prirodni plin. Turske općine kao što su Istanbul i Ankara već rade na tome da cijeli gradski saobraćaj radi na principu plina. I zemlje u razvoju, također, sve više koriste LGP”, kazao je predsjednik turske LGP komore pri Komisiji mehaničkih inženjera.

Prema procjenama, Evropa godišnje potroši više od 30 miliona tona LGP-a, dok sa druge strane skoro isto toliko proizvede.

Ovakav način rada pomaže energetsku nezavisnost Evrope.

Posted by on 2014-10-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login