U februaru povećana naplata indirektnih poreza

 UIOBiH

UIOBiH

Prema preliminarnom izvještaju Upravne za indirektno oprezivanje (UIO) BiH, u februaru 2014. naplata indirektnih poreza, po odbitku povrata, iznosila je 390,8 miliona KM, što je za 21,2 posto više nego u istom mjesecu 2013. godine.

Na nivou prva dva mjeseca 2014. naplaćeno je 8,6 posto prihoda više nego u istom periodu 2013.

U najnovijem biltenu Odjela UIOBiH za makroekonomsku analizu se navodi da je, nominalno izraženo, u prva dva mjeseca 2014. naplaćeno 61,6 miliona KM prihoda više nego u istom periodu 2013. godine.

Snažan rast naplate prihoda zabilježen je kod svih glavnih grupa prihoda od indirektnih poreza, carina 14,8 posto, PDV-a 10,5 i akciza četiri posto.

Nakon petogodišnjeg perioda smanjenja prihoda od carina zbog primjene trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, od trećeg kvartala 2013. bilježe se pozitivna kretanja u naplati prihoda od carina, koja se mogu povezati s rastom uvoza iz trećih zemalja (Kina, Rusija), ali i uvoza iz Hrvatske, na koji se, nakon ulaska u EU, kod određene robe i duhanskih proizvoda naplaćuje carina.

Iako je u februaru 2014. zabilježen skromni rast prihoda od akciza na duhan, podaci o izdatim akciznim markicama pokazuju da je taj minimalni rast prihoda od akciza rezultat veće naplate akciza na rezani duhan, dok se kod cigareta nastavljaju negativni trendovi.

Posted by on 2014-03-31. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login