U Goraždu počelo snimanje filma o Alenu Muhiću

film

film

U Goraždu je počelo snimanje  dokumentarno-igranog filma o Alenu Muhiću, dječaku kojeg je majka ostavila nakon što ga je kao rezultat silovanja ostavila u Goraždanskoj ratnoj bolnici.

Rediteljski potpis na film stavio je Šemsudin Gegić, dok je producent Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Ovo ostvarenje je dio serijala od deset dokumentarnih filmova pod nazivom “Oral BiHistory” sa svjedočenjima o zločinima počinjenim na ovim prostorima tokom posljednjeg rata.

Gegić je istaknuo za Agenciju Fena da ga je Institut angažirao za taj projekt, te da u okviru cijelog serijala film o Alenu Muhiću predstavlja zasebnu priču.

– Snimam dokumentarno-igrani film o Alenu Muhiću, junaku mog poznatog filma iz 2005. godine “Dječak iz ratnog filma”. Njega je rodila silovana majka na početku rata u Goraždanskoj ratnoj bolnici, koja je bila protjerana iz Foče. Tu ga je i ostavila da bi ga nakon izvjesnog vremena usvojila porodica Muhić – navodi on.

Pojašnjava da dječak do svoje desete godine nije znao da je usvojeno dijete, sve do jednog incidenta u školi kada mu je jedan dječak to i rekao. Njegov život, dodaje Gegić, tada je krenuo strahovito teškim putem.

Alen Muhić sada ima 22 godine i u njemu se probudila želju da upozna svoje biološke roditelje. U filmu sam donosi priču o svom životu, dok ga u pojedinim scenama glumački mijenja Armin Omerović.

Reditelj Gegić izuzetno je zadovoljan do sada urađenim poslom. Ekipa je sinoć snimala na izuzetnoj hladnoći na autobuskoj stanici u Goraždu, dok je snimanje privuklo pažnju velikog broja građana.

– Da bi film izašao iz dokumentarne potke kako bi Alen na lakši način podnio susret s biološkim roditeljima, i u životu i filmu, angažovao sam Armina Omerovića da paralelno s Alenom igra njega u određenim scenama, koje iz dokumentarne izlaze u igranu formu. Mislim da je to pravo rješenje za ovako tešku priču koja će doživjeti strahoviti obrat tokom snimanja – istaknuo je on.

Gegić podvlači da je zbog rada na filmu o Alenu Muhiću prekinuo snimanje serijala nakon urađenih pet filmova, jer su u međuvremenu u Institutu došli do informacija koje su na tragu pronalaska dječakovih bioloških roditelja.

Snimanje će trajati najmanje 21 dan, a pored cijelog regiona istočne Bosne – od Foče do Višegrada, film će biti sniman i u Sarajevu te mjestima gdje se nalaze dječakovi biološki roditelji.

Posted by on 2014-11-26. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login